Български инженери участват в проект за електромобил

Български инженери участват в изготвяне на проект за електрическата кола Хармъни, съобщи БНТ.

Електрическата кола Хармъни беше представена в София. След четири часово зареждане, автомобилът може да измине до 150 км, а максималната скорост, която развива стига над 90 км/ч.

Електромобилът беше подкрепен от Столична община, като част от идеята за съхраняване на околната среда и подобряване на градските условия за живот.

В столицата 63% от замърсяването на въздуха е причинено от моторни превозни средства. Заместник-кметът на София Дончо Барбалов обясни, че ако предимно автомобилите в града бъдат заменени с електрически коли, това би гарантирало по-безшумна, по-чиста и по-здравословна обстановка.

"Ползата от внедряването на електромобили е важна за намаляване на вредните емисии във въздуха и развитието на София като зелен град. Столична община първа в страната експериментира с пускането на електробус по една от линиите на градския транспорт. Предстои да тестваме на още един електрически автобус в града." Това каза заместник-кметът на София по направление "Транспорт и транспортни комуникации" Евгени Крусев.

Той посочи също, че вече 137 електрически автомобила са регистрирани в София. Всички те ползват данъчни облекчения, както и безплатно паркиране в синя и зелена зона.

Столичната община инвестира и в електрически лекотоварни автомобили. В Столичен инспекторат се използва електрически автомобил за осъществяване на дейността на структурата. Общинското предприятие "Паркове и градски градини" използва електрически лекотоварен автомобил за поддържане на парка на НДК. Той спестява до 9000 кг вредни емисии.

Предвижда се да бъдат закупени и още 2 нови електрически лекотоварни автомобила за почистване на парковете в града.

Коментари

Задължително поле