Българката, създала първия таблет за незрящи: Имаме поръчки от цял свят

Българката Кристина Цветанова създаде първия таблет за незрящи в света. С това тя спечели награда "Изгряващ предприемач" от Еврокомисията.

Устройството работи чрез аудиовъзпроизвеждане и приплъзване. По този начин потребителят може да избере какво иска да прави с него. Иновативното при този таблет е, че екипът на Цветанова представя за първи път цял екран с повече от 13 реда брайлово писмо.

"В момента устройство само с един единствен ред може да се закупи на пазара и то струва от порядъка на 5-8 хил. евро. Ние намалихме цената над 10 пъти от всичко съществуващо до сега", обясни тя в ефира на Bulgaria ON AIR.

Продуктът е в предпроизводствена фаза. В идните три-четири месеца се очаква таблетът да бъде пуснат на пазара. Цената му ще е в размер от 500 долара. Екипът на Цветанова разработва бизнес план, който ще позволи временното ползване на таблета:

"До момента сме разработили бизнес модел, който не е строго и единствено 500 долара на бройка. Работим с Камбоджа, като там може за 50 цента да наемеш устройството за един ден".

На въпрос дали се разпространява устройството, Цветанова отговори, че от цял свят вече имат поръчки:

"Една от най-големите ни поръчки е от министерството на технологиите и образованието в Кения в размер на 10 000 бройки. Имаме поръчки от ОАЕ, Сингапур, Германия, Испания."

Тя допълни, че се очаква таблетът много скоро да бъде пуснат и в България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България