Българки стават жертви на ало-измамници в Гърция

Снимка: Pixabay

Невинни жертви на ало-измамници стават много българки, които търсят работа в Гърция, основно в групите във Фейсбук. Често се озовават в затвора, тъй като стават неволни участници в схеми, разработени от телефонни измамници.

Обикновено жените търсят работа като оставят и телефонните си номера за контакт. След това ало-измамници започват да им звънят, правят им психопрофили и ги изпращат на определени адреси под предлог, че там ще получат предложение за работа. Впоследствие обаче се оказва, че българките са изпълнявали ролята на "мулета", изпращани в уречен час при жертвите на "ало" измами. Чрез жените престъпниците проверявали дали на мястото има полиция. Ако това се окажело така, органите на реда задържали нищо неподозиращата жена. Ако пък мястото е "чисто", измамниците сами прибирали парите на жертвите си.

В други случаи им звънят и се сприятеляват с тях като ги изпращат да вземат лекарства от уж познати и да им ги пратят за болното дете. Нищо неподозиращите жени в стремеж да услужат попадат на капан.

Припомняме, че  след съвместна акция на българската и гръцката полиция бе разкрита престъпна организация, извършваща телефонни измами спрямо възрастни хора в района на Солун. Членовете на организацията са се представяли за лекари или полицаи пред възрастни хора като твърдели, че техен близък е участвал в пътнотранспортно произшествие. Възползвайки се от създаденото безпокойство, са измъквали пари и скъпоценности.

Само за 6 месеца в периода от август 2019 г. до януари 2020 г. в 18 криминални случая са присвоили с измама парична сума от над 250 хил. евро и ценности на стойност 14 хил. евро. През този период са направили още шест пъти опити за измама на стойност от 74 хил. евро, които били безуспешни.

Към момента са идентифицирани 11 души (9 български граждани и 2 гърци), срещу които е започнала преписка за участие в престъпна организация и измами.

Според информацията към момента четирима от ръководителите на организацията, извършвали обажданията, както и още двама, които отивали в домовете за да получат паричните суми, са били задържани за подобни деяния от българските власти през 2020 г. Един от членовете на групата пък е бил задържан в Солун през май 2021 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа