На 8 април 2020 да почерпят

Лъвовете със съдбовно запознанство, Рибите да бъдат отговорни към семейните задължения – Дневният хороскоп на Алена

5G мрежата е невинна

Грипът е ПРИЛЕПчива болест Не е необходимо да сте луд, за да четете това, но помага

Земеделското министерство иска търговските вериги да бъде излагана повече продукция на местни производители

Надигат се бунтове на глада На хората им свършват парите и търпението

Пандемията от коронавирус е засегнала 81% от работещите по света

Двама души са излекувани от Covid-19 с кръвна плазма

76 починали от коронавируса в Турция за 24 часа

Тръмп: СЗО оплеска нещата

Испания разчита на безработни и чужденци за земеделска работа

COVID-19 блокира здравеопазването Водещи специалисти искат прегледите да бъдат възстановени

Фермерските пазари тръгват с по-малко сергии Продавачи и клиенти на 2 метра разстояние

Менда Стоянова: Мярката 60/40 няма как да бъде използвана от всички видове бизнеси

Банката за развитие подкрепя със 75 млн. лв. Пощенска банка и Общинска банка

Българска връзка в международен контрабанден скандал

В Съвета по правата на човека на ООН в Женева, е представен доклад от 18 страници, доказващ че Kolmar Group AG, в която работят 250 служители, е нелегална търговска мрежа. Kolmar Group AG е международен търговец на горива и природен газ, който има представителства в много държави, включително и в България.

Според доклада, международна престъпна мрежа с връзки в Швейцария е извършвала контрабанда на либийски петрол.

Международната търговска компания позиционирана в Швейцария е имала нелегални бизнес транзакции с либийски терористи като е осъществявала контрабанда на петролни изделия от източната част на Триполи през малтийска компания – се казва в доклада.

Документът е бил представен в кулоарите на Съвета по правата на човека пред репортери акредитирани към мисията на ООН в Женева. Докладът алармира, че швейцарската петролна компания Kolmar Group AG, която има официални офиси в цял свят (включително в България), е получила огромни количества либийски петрол и газ.

„Уликите показват, че компанията краде петрол от страна, която се намира във война“, заяви Монтсе Ферер, старши съветник в Trial International. С други думи, компанията е нарушила световното право, като се е възползвала от извънредното положение на страната. След падането на режима на Муамар Кадафи, националните ресурси на страната са попаднали в ръцете на терористични групировки, които се занимават с контрабанда на петрол, трафик на хора, оръжие и други престъпни дейности.

Ферер споделя, че разследването е започнало още през 2017 г. от италианската полиция под кодово название „мръсен петрол“. Те първи са алармирали за съществуващия контрабанден канал. „Банковите извлечения също показват, че плащания в размер на най-малко 11 милиона долара са прехвърлени от Колмар на компании, принадлежащи към мрежата за контрабанда.“

Kolmar Group AG има представителство в България, което се занимава с продажба на природен газ. Тя внася кораби със втечнен природен газ, като цената е значително по-ниска от пазарната. Справка в търговският регистър показва, че дружеството се управлява от Мирослав Младенов, като неофициално и от дясната му ръка Мартин Макариев. Мартин Макариев е известен от много години в българските бизнес среди. Той е зет на Петър Младенов, като е женен за неговата дъщеря Татяна. По информация от Женева те изпълняват управителна функция и в международната група.

В последните няколко месеца, компанията става известна с това, че предлага значителна отстъпка на държавния доставчик, въпреки по-малките договорени обеми (спрямо Газпром), като намира начин да подбива Руския газ. Това създава съмнение, за произхода на продукта, както и за легитимността на синьото гориво.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.