Българският нож и световната му слава

Ножарят Иван знае тайните на метала

Хладно оръжие се прави с мерак

Той не е потомствен занаятчия, но от дете обичал красивите ножове и мечтаел един ден и той да се научи да ги изработва. Не може да обясни откъде се е появило у него това влечение, нарича го „моето хоби.“ „Има много красота и грация в остриетата“ - казва Иван. Той не е скандалжия, нито побойник. Напротив. В село Крупник, Симитлийско всеки го познават първо като „Иван Усмивката“, а после като Иван Ножаря.

30-годишният Иван Кюпов е женен, има дъщеричка и работи в машиностроително предприятие. Преди 5 години започва да майстори ножове заради мерак. Прави ги, разваля ги и пак ги прави. Така разбира, че някой трябва да го научи на тънкостите на мъжкия занаят. Но, училище за това няма, няма и учебници. Иван влиза в интернет, намира клипове и започва да се учи оттам. След това открива литература по въпроса и започва да се самообразова. Чете за тайните на метала и неговата обработка. И лека-полека двете му ръце стават по-сигурни и знаят вече какво правят. Направата на красивия нож се оказва не само занаят, а и изкуство.

„Изработвам различни ножове с естествени материали. Човек се увлича от магията на това своебразно изкуство. За мен създаването на ножове е уникално занимание. Ножовете винаги са ми били страст. Започнах да ги правя с един шлайф и една бормашина. Правех за мен и за брат ми, главно ножове, които не бяха нищо особено. В началото правех един нож в продължение на един месец. Сега, за да стане добър ножът, ми трябва една седмица“, разказва Иван, а усмивката му не слиза от лицето.

Той смята, че неговият занаят е много важен - „защото ножът е неразделна част от човешкия бит, предмет, който ни съпътства през целия живот.“ „Той може да бъде домакински, ловен, армейски, ритуален, сувенирен и т.н… Направата му е занаят, който е дълбоко уважаван в редица култури по целия свят.“, казва Иван.

А ножарите в България са малко.

Стоманата Иван си купува само от България. Тя е специална ножарска стомана, купува се на листове и се разкроява според модела на оръжието, което ще се изработва. За дръжките майсторът използва украински материали – на ловните, спортните и касапските ножове слага слонова кост. Обковът го прави сам, според това, което му диктува фантазията. Кованите ножове са му специалитет.

„Само за 5 години усвоих много тънкости в занаята и съм много доволен от себе си. В социалните мрежи публикувам снимки на моите изделия и съм изключително щастлив, че получавам одобрението на много хора, които ми поръчват специално да изработя нож за тях. Има фейсбук групи, създадени за обмен на информация относно майстори на ножове. Ловджия съм, много приятели ловджии също ми дават поръчки, защото един уважаващ себе си ловец трябва да има хубав нож – това е задължително!“, казва самоукият ножар.

Повечето от любителите на изкусно изработените остриета са ревностни колекционери. „В ръчно изработените ножове на Иван Кюпов присъства забалежителен художествен усет и майсторлък - казва един от тях. – Търсят го за изработка на подаръчни ножове, той умее да изработва нестандартни модели.

Иван изпипва всички детайли, изработва сам калъфите, шие и боядисва кожата, която преди това е обработил. Прави орнаменти, с които всеки нож става уникат – със своя шарка и предназначение. „Докато ръцете ми са здрави, ще правя ножове“, казва той. Мечтата му е да се сдобие с нови модерни машини и с тяхна помощ да изработва все нови и нови произведения на изкуството.

„ В ума ми – казва - непрекъснато се въртят нови идеи за модели ножове, за гравюри и украса. Щастлив съм, че държа сигурен хляб в ръцете си. Но не е лесно. Ножарството изисква освен много въображение и много търпение. Това не е работа за нервни хора. Във всеки нож аз влагам огромна любов, довършвам го и продължавам после да търся съвършения нож. Чуствам се щастлив, когато вляза в работилницата – в нея не усещам кога часовете се изнизват“, казва младия занаятчия.Той признава, че в началото съпругата му била скептична, но после се превърнала в най-големият му ценител и най-взискателният му критик.

Негови ножове отдавна се продават много добре в чужбина. Пътуват за пазарите в Америка, Англия, Германия и други страни. Поръчват си ги различни чужденци - колекционери, ловджии и просто любители на красивия нож. Един от уникатите, с които се гордее, е якутски нож.

„Слагам винаги върху ножа своите инициали. Това е моята гаранция за качество. Искам да докажа, че българският нож е достоен да конкурира световните и не само. Той е много по-добър от много от тях. В миналото е имал световна слава. А сета е точно обратното – мръщят се, като чуят, че стоката е от от България“ , казва Иван.

Той не крие радостта си, когато получи поръчки от чужбина. „Радостен съм, понеже при изпълнението на всяка поръчка доказвам, че българският нож е в пъти по–евтин, а и в пъти по-добър от тези, произведени на Запад“, казва той.

Изпод ръцете му са излезли над 700 ножа, които са неповторими, уникални.

„Аз не работя на конвейер – казва – при мен нито един нож не се повтаря. Това е вечен български занаят и аз ще се боря за му върна славата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи