Български ловец отстреля сръндак с трофей рекордьор

Трофей от сръндак постави нов национален рекорд, съобщиха от Североизточното държавно предприятие. Животното било отстреляно на 3 май от български ловец в Държавното ловно стопанство - Тервел. Оценката на трофея била направена преди ден и е 232,12 точки по системата CIC, с което бие досегашния първенец със 191 точки, отстрелян през 2014 г. в Къпиново.

Разликата е огромна и едва ли рекордът на Тервел ще бъде подобрен скоро, смятат експертите от СИДП. Според тях новият национален водач може да се нареди и в топ 10 на световната листа при сръндака, като окончателна оценка за това ще бъде направена от международна комисия.

Ловните специалисти са категорични, че невероятният екземпляр е доказателство за отличната работа на екипа на ДЛС-Тервел, който полага изключителни грижи за подобряване местообитанията на животните, охраната и прави целенасочена селекция на животните в стопанството. Преди 4 г. в ДЛС-Тервел бе подобрен и националният рекорд за елен лопатар.

Немският ловец Вернер Аустерман отстреля елен, който получи оценка от 208,22 точки по системата на CIC. Трофеят беше с тегло 4,750 кг и измести от първото място лопатара, добит от Тодор Живков през 1984 г., припомнят от СИДП.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини