Български писатели се включват в Деня на европейските автори

Анжела Димчева е сред българските представители, избрани от Европейския писателски съвет в Брюксел.

Инициатива за насърчаване на четенето в 40 държави

Срещи с младежи в училища и библиотеки

В 40 държави за втора поредна година ще се проведе Денят на европейските автори – на 25 март писатели и общественици ще четат откъси от книги пред млади хора (15-18-годишна възраст). Целта на инициативата е да се насърчи интересът към четенето, да се вдъхновят новите поколения да изследват богатството на Европейската литература и да се промотира езиковото многообразие в Европа.

Четенията на авторите и обществениците ще се проведат в училища, библиотеки и книжарници. Официални представители на инициативата за България, определени от Европейския писателски съвет в Брюксел тази година са: Неда Антонова – Търговище, 2. Средно училище „Никола Маринов“, Боян Ангелов – София, 31. СУЧЕМ „Иван Вазов“, Анжела Димчева – София, 37. Средно училище „Райна Княгиня“, р-н „Люлин“ 10.

Тримата автори са членове на Съюза на българските писатели и ще представят свои нови книги: Неда Антонова ще изведе акцентите в своя роман „Безмълвие. Греховната младост на Паисий Хилендарски“; Боян Ангелов ще говори за Възраждането и корените на съвременната българска литература в националната традиция, отразени в сборника му „Прелюдии и послеписи“; Анжела Димчева, която е и дългогодишен автор на „Труд news” ще представи най-важното от своята историко-философска книга „Дипломация чрез литература“, посветена на Международните писателски срещи (1977 – 1986), събирали световния културен елит в София. Вече са подадени повече от 640 заявки от отделни институции в Европа за включване в това мащабно събитие.

Миналата година четения имаше и сред по-малки ученици.

Първото издание на „Ден на европейските автори“ се състоя по идея на Мария Габриел на 27 март 2023 г,. когато в София беше проведена Международна конференция под мотото „Обединени в многообразието“. Главни организатори бяха централата на Програма „Творческа Европа“ на ЕК и Европейският писателски съвет. Тогава в конференцията взеха участие представители на културни и образователни институции от 20 държави, а от България се включиха представители на Съюза на българските писатели, „Програма „Еразъм“, Асоциация „Българска книга“, Фондация „Глобални библиотеки“, IBBY, издателства и библиотеки. Тази година международната конференция ще се проведе в Брюксел на 25 март.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура