Български светини в сърцето на Кападокия

Изложбата представя фотографии на културни обекти като Рилския манастир, Боянската църква, Тракийската и Казанлъшката гробници

Ще бъде представена и в световноизвестния подземен град в Каймаклъ

С инициативата на българското посолство в Анкара за пръв път беше открита изложба в сърцето на Анадола, представяща българските светини, които са част от световното културно наследство. Кападокия, която е обител на ранното християнство, е като творение на невидимата божествена ръка, изваяла едни от най-чудните скални форми в света, които турците наричат “комините на феите”. В зората на християнството - в Мала Азия, първите християни, които са били подложени на жестоки гонения, са издълбали в тези скали цели подземни градове, църкви и манастири с уникални стенописи и фрески, в които да почитат Бог. Миналият уикенд стотици метни и чуждестранни туристи, сред които и група от България, дошли да разгледат изсечената в скалата на местността Учхисар крепост, станаха участници на откриването на фотоизложба, представяща най-известните български културни и исторически паметници под закрилата на ЮНЕСКО.

20-1-2Автор на експозицията е Александър Нишков, удостоен с наградата “Златната игла” през 2005 г., за най-добър български фотограф. Посетителите на изложбата се запознаха с 16 фотографии от периода на ранното и средновековно християнско изкуство и светини като Рилския манастир, Боянската църква, Тракийската и Казанлъшката гробници, Мадарския конник, Стария Несебър и скалните църкви в Иваново, известно като “Българската Кападокия”. Проектът бе реализиран със съвместните усилия на Държавния културен институт към министерството на външните работи и на посолството и е най-значимото културно събитие извън дипломатическите ни предели. Неговото основно послание е да “изнесе на изток”, извън Анкара и “зоната на комфорт”, идеята за България – като част от “Европейската година на културното наследство”. Официалното откриване направи извънредният и пълномощен посланик на България в Р Турция Надежда Нейнски.

“В един свят на предизвикателства и конфликти, диалогът между културите и културната дипломация между държавите разгръщат огромен потенциал за преодоляване на различията и разделенията и допринасят за укрепването на мултикултурните общества, каквито са нашите” отбеляза посланикът. Гост от България беше зам.-министърът на културата Амелия Гешева, която подчерта значението на опазването на културната идентичност и наследство, като начин да съхраним своята история, което едновременно ни дава и “поглед към бъдещето”. “Представянето на българските забележителности в списъка на световното културно наследство в “сърцето на Кападокия” е израз на общия ни стремеж да опазим универсалните ценности на човечеството и развиваме културното сътрудничество и туризма между двете съседни страни”, каза домакинът на събитието – кметът на Учхисар Али Карааслан. Той изрази желание за побратимяването на община Учхисар с български градове. Официалните лица, сред които зам.-валията на областта Невшехир, ректорът на университета на града, представители от министерството на културата и туризма на Турция и кметовете на Гьореме, Юргюп, Каймаклъ, Деринкую, Аванос и др., както и туристите имаха възможност след откриването да опитат вкуса на отбрани български вина. Изложбата вече е показвана в Анкара и Одрин. Следващата й дестинация ще бъде историческият музей в Мустафапаша (16-18 окт.), а от 25 до 29 октомври, когато ще се чества 95-та годишнина от създаването на република Турция, тя ще бъде представена в световноизвестния подземен град в Каймаклъ, който е в топ-5 по посещаемост - между 3-4 хил. туристи на ден.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура