На 23 октомври 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за сряда, 23.10.2019

Стрелба в училище в Калифорния, един човек е ранен (СНИМКИ и ВИДЕО)

Две жертви на поройни дъждове в Италия

Жертви и ранени след стрелба във ферма в Русия

Путин след срещата си с Ердоган: Постигнахме съдбоносни решения за Сирия

Еврокомисар: Влизането в Шенген на Хърватия, България и Румъния е още по-необходимо при сегашните предизвикателства

„Фолксваген“ не търси ново място за завода си, проектите са замразени

Осъдиха трима българи в Санкт Петербург за опит за продажба на 40 кг кокаин Ще лежат от 10 до 12 г. в изправителен лагер със строг режим

Ердоган: Турция и Русия ще извършват съвместни патрули в Сирия

Баде Ишчил си хвана младо гадже

Вебер за мониторинговия доклад на ЕК за България: Добра работа, Бойко Борисов!

Настояват за спиране на финансовото подпомагане на Тома Белев от държавата В писмо до премиера Бойко Борисов искат отстраняване от длъжността му в Министерския съвет

УЕФА ни предупреди за напускането на Боби

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 23 октомври 2019

Български щанд ще ни рекламира в Нинбо Пристанището, от което тръгва морският път на коприната, търгува с 600 порта в цял свят

Историята на китайския град Нинбо започва преди 7000 години.

От тук преминават най-много товари в света

Градът бе побратимен с Варна преди 15 години

Живият фосил на пътят на коприната. Така нарича китайският президент Си Дзинпин пристанищния китайски град Нинбо. Естествено в това определение няма нищо случайно. Всъщност именно от града, чиято история датира преди около 7000 години, е започвал и древният морски път на коприната. За това, че оттогава нищо не се е променило и Нинбо продължава да бъде лидер на световната морска търговия говори фактът, че през последните 10 години пристанището на града с население от 8,2 млн. души неизменно е на първо място по товароподем. Портът търгува с над 600 пристанища по света, а 40% от товарите в него се дължат на държавите, включени в мащабната инициатива на Китай и в частност на държавния глава на страната Си Дзинпин – “Един път, един пояс”, чиято цел е да засили икономическите, културните, политическите и социалните връзки със страните от Централна Азия, Югоизточна Азия, Европа, Близкия изток и Африка. Значителен е обемът от товари в Нинбо, който пристига от българския пристанищен град Варна. Двата града – българският и азиатският, от 15 години са побратимени.

Какви са възможностите за задълбочаване на бизнес и културните отношения между България и Китай стана ясно по време на презентация на Нинбо в Китайския културен център в София. В представянето взеха участие китайският посланик у нас Дун Сяодзун, г-жа Венг Люмин – зам.-председател на Постоянния комитет на Общински народен конгрес в Нингбо, зам.- директорът на Дирекция “Култура, радио, телевизия и туризъм” в Нинбо г-жа Уан Шуейуей, председателят на Китайски културен център в София Ту Сюесон, зам.-министърът на туризма Любен Кънчев и зам.-кметът на столицата Тодор Чобанов.

По време на форума стана ясно, че предстои да бъде открит български щанд в Нинбо, на който ще бъдат представени културата на България и възможностите за бизнес сътрудничество.

 

Създават най-старата частна библиотека в Азия

Пазят спомена за любовта на местните Ромео и Жулиета

Кулата Тиангфен е построена по време на управлението на династията Танг и се е превърнала в символ на старинната част на Нинбо.

Китайската култура на чая и порцелана, завладяла с деликатността и изяществото си целия свят, тръгва именно от Нинбо. Китайският град се гордее със 7000-та си история и с удоволствие я представя на своите гости. Това е и първото място в света, на което е саден ориз. Градът се гордее и с много други забележителности и достижения. Нинбо е градът, дал на Китай най-много академици – 116 на брой, както и Нобелов лауреат. Може би тази любов към науката не е случайна предвид факта, че именно там се намира най-старата частна библиотека в Азия и една от трите най-богати фамилни библиотеки в света. Павилионът Тяни, каквото всъщност е името на тази впечатляваща библиотека, е на над 400 години и съхранява 300 хил. старинни книги и свитъци.

В региона се е произвеждал и изключително редкият, известен със сложната си изработка, но и деликатен сиво-зелен порцелан, който китайците наричат “порцеланът-майка”. Храмовият комплекс Баогуо впечатлява не само с огромната статуя на Буда, която като че ли бди над него, но и с факта, че на едно място можете да разгледате храмове в различен стил от 9-ти до 20-ти век. Изключителен факт, обвит в мистерия е, че в дървената конструкция на тези храмове не влизат насекоми и птици. Как точно са били обработени те, за да се постигне този ефект е загадка и до днес.

Живописният планински пейзаж край Нинбо е сцена и на най-прочутата трагична любовна история в азиатската страна – тази на известните като китайските Ромео и Жулиета Лян Шанбо и Джу Интай. Според легендата преди 1400 години двамата млади се влюбили, но родителите на момичето не били съгласни да дадат дъщеря си на момъка и вместо това искали да я омъжат за друг. Лян Шанбо умрял от мъка заради изгубената любима. Когато тя научила отишла на гроба му и заплакала неутешимо. Тогава земята под нея се разтворила и двамата влюбени се превърнали в пеперуди.

Освен прекрасни водопади, природни гледки, пътят на мигриращите птици, морски курорти и езера, в региона можете да посетите и един от трите най-горещи известни китайски извора. Да опознаете местния бит или просто да си подарите кулинарно изживяване. Нинбо е известен и с добрата си кухня, многобройните сладки оризови специалитети, оризово вино и разбира се пресни морски деликатеси.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.