Бързай бавно за новия еврокомисар

20 000 евро месечна заплата, пари за сътрудници, за квартира и самолетни билети, поне по 100 000 евро на година за „преход“ след напускане на работата, около 4000 евро пенсия… Що е то? ЕВРОКОМИСАР!

Тези дни темата за номиниране на нов български еврокомисар пак е актуална. От началото на януари досегашният ни представител Кристалина Георгиева избра свободата и отиде на работа като висш ръководител в Световната банка. Там тя ще получава доста повече, отколкото в Еврокомисията - над 400 000 долара годишно плюс още добри пари като бонуси, обезщетения и пенсионни осигуровки. За нейното намерение се знаеше още от есента на миналата година. И оттогава се търкаля като горещ картоф проблемът кой да я наследи. И какъв ресор ще получи в Брюксел? Вместо обаче да се прояснява, мъглата около номинацията се сгъстява все повече. И в случая не става въпрос за пари, а за престиж и тежест на България в Европейската общност. Особено в навечерието на председателството на нашата страна на Съвета на ЕС от началото на 2018 година.

Когато правителството на Бойко Борисов подаде оставка, тогавашният президент Росен Плевнелиев настоя - дори и в оставка кабинетът да предложи кандидат за мястото на Кристалина. Борисов не го послуша и прехвърли топката на наследниците си. Тогава, през късната есен, вероятно Плевнелиев е смятал, че и него може да го ощастливят с висша позиция в Брюксел - не само еврокомисар, а защо не и председател на Европейския съвет, след като изтече мандатът на Доналд Туск през 2017 година. Но не би…

С напускането на Кристалина Георгиева страната ни загуби не само двата ресора - бюджет и човешки ресурси, но и вицепрезидентския пост в Еврокомисията. И се постави в меко казано неизгодната поза първо да номинира, а после да чака благоволението на Юнкер да ни съобщи какъв ще е ресорът. Въобще в Евробюрократичната комисия имат някои странни виждания. Защо пък нашият представител да е непременно жена. Да, откакто сме там, само дами щъкат из кабинетите и кулоарите - Меглена Кунева, Румяна Желева, Кристалина Георгиева…

А напоследък Меглена Кунева си е въобразила, че само тя става за еврокомисар, и продължава да обикаля началниците в Брюксел и да се самопредлага. Няма ли кой да й каже, че решението се взема в София, но не от Реформаторския блок. Но за мераците на Михалакигеоргиевия чичо Денчо явно също важат принципите за свободно движение (брожение) на хора, стоки и капитали в Евросъюза. Пък после се чудим защо чуждестранните инвестиции ударили дъното.

Миналата 2016 година направи България доста известна по света. Прочухме се с дублираната в последния момент кандидатура за генерален секретар на ООН, после пак се прочухме, че същата натресена и неуспяла за ООН Кристалина Георгиева хвърля оставка от Еврокомисията. И така станахме номер едно в Брюксел. За първи път от 1958 г. насам суверенна държава, членка на Евросъюза, се оказва без еврокомисар. Дори една Великобритания, нищо че е в процедура по излизане от общността, бързо номинира и замени доскорошния си еврокомисар с нов. Наистина сме царе на прецедентите!

Отново опираме сега до въпроса кой да номинира новия ни представител във висшата управа на Евросъюза. Президентът Румен Радев заяви, че това трябва да направи редовно правителство, а не служебното. Онзи ден обаче Огнян Герджиков отиде на среща с принципала си да обсъжда дали и неговият кабинет да не излъчи еврокомисар. Вероятно са охладили страстите му и във вторник той би отбой. Но си остави вратичка, че няма да е сега, но може би по-късно. Това „по-късно“ е изключително разтегливо във времето. Изборите са на 26 март. После в зависимост от резултатите ще мине поне месец, за да се състави ново редовно правителство. А лидерът на ГЕРБ и два пъти досега премиер Бойко Борисов прогнозира избори на всеки 6-7 месеца оттук нататък.

В най-добрия случай дори и да имаме кабинет в края на април, едва след това той ще номинира кандидат за еврокомисар. Но е възможно това да се случи и в средата на годината, а може би и след това. Дотогава ще си останем безкомисарен прецедент.

Най-добрият, но и доста невъзможен вариант е все пак кабинетът на Герджиков да посочи човека. Но това трябва да стане при пълна прозрачност, а не на тайни срещи по късна доба. Нищо че изборите са след около месец и са с доста неясен резултат. Защо да не се инициират консултации между основните партии и те да излязат с консенсусно име за български еврокомисар. Както и отсега да поискаме предварително информация какъв ресор ще бъде даден на България. За да не предлагаме филолог, който после ще отговаря за опазване на червенобузата блатна костенурка, ястребите и врабчетата, или за забрана на кривите краставици и шкембе чорбата…

Всяка страна членка има свой представител

Работата на Европейската комисия се ръководи от екип от 28 комисари - по един от всяка страна от ЕС. Този екип - официално известен като колегиум - се ръководи от председателя на комисията.

Комисарите са членове на екипи по проекти, които се ръководят от заместник-председателите. Тези екипи се съсредоточават върху определени области на политиката. Въпреки че има по един комисар от всяка страна от ЕС, тяхната работа е да защитават не националните интереси, а интересите на ЕС като цяло.

В рамките на комисията те са хората, които вземат решения, предлагат закони, програми за финансиране и годишния бюджет за обсъждане и приемане от парламента и от Съвета на ЕС.

Коментари

Задължително поле