Бъчварова: По-добра защита срещу мигрантите не сме имали никога

Румяна Бъчварова

Успяхме да подпишем договор с американските служби за пръстови отпечатъци за хората, които регистрираме като мигранти. Към момента по-добра защита не сме имали никога в това отношение въпрос на дни е да стартира самата процедура. Това каза заместник министър-председателят и министър на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова, която заедно с председателя на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) Димитър Георгиев откриха дискусионна кръгла маса на тема „Превенция и противодействие на рисковете от радикализация и тероризъм“.

„Доволна съм, че този форум се случва, защото анализа в света и около нас ни дава поводи да преосмислим концепцията за това явление“, заяви тя. Бъчварова обясни, че трябва да се сложи на нови релси и оперативната работа, и конкретни политически и организационни решения. „Това, което направихме през последните години, е да засилим превенцията и готовността да се справим с този проблем. В Министерството има дирекция, която се занимава с аналитична дейност. Относителна нова дирекция е. В последната една година доказа смисъла от съществуването си“, припомни Бъчварова. „Мисля, че сме на няколко крачки напред от това, което беше преди 1 година“, уточни тя.

„Радикализацията, от външна заплаха започва да се превръща във вътрешна. Ние имаме добра система да реагираме на външни заплахи. Събитията в Централна Европа доказва, че това е явление, което има своите корени и то в развити страни“, поясни министърът на вътрешните работи в оставка.
По думите ѝ имаме на хоризонтално ниво много добри мерки, но дефицит на вертикално ниво. „Това, от което имаме нужда, е систематичност – цяла система от А до Я. Тази система да е разработена не само на хоризонтално, но и на вертикално равнище“, отбеляза тя.

По думите ѝ местната власт също трябва да бъде ангажирана с това. „Много има какво да се прави и да се обучават хората на местно ниво“, добави тя.
Бъчварова посочи още, че целта на всички тези усилия, които трябва да се предприемат, е да има ефективна превенция – проучвания на място, много добра работа и в социалните мрежи и интернет пространството. „Основната битка е информационна – там са основните канали на комуникация. Ние трябва да имаме адекватна система за реакция. Необходими са ни изключително добри технологии и специалисти, които да работят“, допълни министърът в оставка Румяна Бъчварова.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Добре де, на фона на фактите, това не е ли изказване на олигoфрен?

  2. И като местните хора трябва да се ангажират,защо прати Динко на съд.?

  3. „Към момента по-добра защита не сме имали никога в това отношение въпрос на дни е да стартира самата процедура.“ Като сте добре защитени,защо всеки ден карате бежанци към лагерите и искате да разселвате бежанци в село Игралище/което е на 23 километра в планината ,над град Сандански/? Това ли ви е защитата? Все едно да ходите в дъжда по бански и да казвате,че носите чадър и яке.Бъчи,престани!

  4. Тая кифла да оди да мие блажните алуминиеви паници у некоя шкембеджилница и да прави свирки на Муеров и чичо Сам.

  5. „Национална сигурност“ (ДАНС) Димитър Георгиев откриха дискусионна кръгла маса на тема „Превенция и противодействие на рисковете от радикализация и тероризъм“.Трябва да се сложи на нови релси и оперативната работа, и конкретни политически и организационни решения. НАЛАПАЛА СЕ Е С ЛАФОВЕ И НИ ПРАВИ НА АБДАЛИ. ТОВА ЧУЧЕЛО МОЖЕ ДА ГОВОРИ С ЧАСОВЕ И НИЩО ДА НЕ КАЖЕ.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.