На 26 юни 2019 да почерпят

Електрическа буря в кралския двор Jaguar I-Pace изстреля най-болезнената стрела към сърцето на Германия

Опрощават дългове след 10 г. по пътя към Голготата Директива на ЕС чисти борчове на граждани със свободна професия

Трус от 2,9 по Рихтер е регистриран на 25 км южно от Кулата

Заловиха ръководителя на клона на „Ислямска държава“ в Йемен

Доналд Тръмп заплаши Иран със заличаване

Посланикът на САЩ в НАТО: Засега нямаме защита от руските крилати ракети

Експлозия избухна в нефтена рафинерия в Испания близо до Гибралтар (СНИМКИ и ВИДЕО)

Тръмп назначи Стефани Гришам за нов прессекретар на Белия дом

Тома Белев в схема за бетониране на морския бряг В нарушения на закона общинари пробутват „еколога“ като главен изпълнител за доработването на Интегриран план за управление

„Спейс екс“ изведе в орбита нови спътници и атомен часовник (ВИДЕО)

Обърнал се тир блокира пътя Видин-Монтана

Гореща вълна обхваща Европа, температурите скачат над 40 градуса

6,5-литров двигател V12 с мощност 770 коня и задвижване 4х4 прави лятото още по-горещо

Кражбите в Борисовата градина Кметът Фандъкова докладва сделките в парка

Бюджетът на ДОО мина на второ четене в парламента

След 5-часови дебати парламентът прие на второ четене бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2018 година. В рамките му влизат и бюджетите на отделните фондове плюс бюджета на Националния осигурителен институт (НОИ), като дефицитът на института е в размер на – 4,1 млрд. лв. Фонд „Пенсии“ пък бе приет с излишък от 3,921 млрд. лв.

Общият бюджет на общественото осигуряване възлиза на 11,067 млрд. лева. Предложението на ДПС за увеличение на бюджета на ДОО за приходи и разходи, и осигурителни вноски с общо 140 млн. лева беше отхвърлено. Депутатите отхвърлиха и предлаганото от БСП увеличение на бюджета на ДОО с 894 млн. лева.

В бюджета на НОИ за 2018 г. е заложен дефицит от 4,1 млрд. лв. Разходите на НОИ за 2018 г. са в размер на 114,3 млн. лв. Те включват пера за програми, дейности в размер на 113,9 млн. лв. и по охрана и сигурност, които са в размер на 134,1 хил. лв. 396,4 млн. лв. са разходите за помощи и обезщетения за безработица в бюджета за Фонд „Безработица“.

Бюджетът на Фонд „Пенсии“ е в размер на 4,430 млрд. лв. за приходи и 8,351 млрд. лв. за разходи. Излишъкът е в размер 3,921 млрд. лв. От 1 януари 2018 г. процентът за всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула ще се увеличи от 1.126 на 1.169, в резултат на което всички пенсии ще бъдат увеличени с 3.8 на сто от 1 юли.

1,082 млрд. лева са предвидените разходи за социални помощи и обезщетения в бюджета на Фонд „Общо заболяване и майчинство“ за 2018 г.

Парламентът реши минималният осигурителен доход да бъде 510 лв. и прие предложението на БСП за земеделските производители той да бъде 350 лв. максималният месечен размер на осигурителния доход да бъде в размер на 2600 лв.

От 1 януари 2018 г. минималните пенсии стават 200 лв., а от 1 юли – 207, 60 лв. Размерът на пенсиите ще се преизчислява с 1,169 % за всяка година осигурителен стаж.

Дневният минимален размер на обезщетението за безработица става 9 лева, от сегашните 7,20 лв. От следващата година се променят изискванията за право на парично обезщетение за безработица – внесени или дължими осигурителни вноски във Фонд „Безработица“ най-малко 12 месеца от последните 18 месеца.

През следващата година паричното обезщетение за отглеждане на малко дете от 1- до 2-годишна възраст се увеличава от 340 на 380 лева. Запазва се периодът на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане от 410 дни. През 2018 г. продължава да действа въведената през 2017 г. възможност за майките (осиновителките), които имат право да ползват отпуск при бременност и раждане до навършване на едногодишна възраст на детето, но не го използват, а се върнат на работа, да получат обезщетение от ДОО в размер 50 на сто от полагащото им се обезщетение при бременност и раждане.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.