Емил Димитров: Най-много корупционни практики има при горивата

Електрошок със силата на 1914 коня Хърватското чудо е най-бързият електрически автомобил

Кой се мръщи на чисто ново “Порше”?

Владимир Путин упражни правото си на глас на президентските избори в Русия (ВИДЕО)

Голям горски пожар в Австралия евакуира хиляди хора

Силите на Турция са влезли в град Африн

Вижте какви щети е нанесъл бурният вятър в София през нощта (СНИМКИ)

Дария Симеонова кара самолет, скача с парашут Пиарката Наталия от "Откраднат живот"

“Наполеон” на глобализма Изпълнението на проекта за създаване на „Съединените щати на Европа и Америка“ бе осуетено от Тръмп

Шест екипа на дирекция „Аварийна помощ и превенция” са отреагирали на близо 50 сигнала за паднали клони и дървета в столицата

В Русия се провеждат президентски избори

Какъв шпионин сте според зодията

Време е за дерби!

Над 50 огнеборци, Гражданска защита и доброволци гасиха 5 часа пожар край Търново

На 18 март 2018 да почерпят

Бюджетът на ДОО мина на второ четене в парламента

Снимка: Архив

След 5-часови дебати парламентът прие на второ четене бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2018 година. В рамките му влизат и бюджетите на отделните фондове плюс бюджета на Националния осигурителен институт (НОИ), като дефицитът на института е в размер на – 4,1 млрд. лв. Фонд „Пенсии“ пък бе приет с излишък от 3,921 млрд. лв.

Общият бюджет на общественото осигуряване възлиза на 11,067 млрд. лева. Предложението на ДПС за увеличение на бюджета на ДОО за приходи и разходи, и осигурителни вноски с общо 140 млн. лева беше отхвърлено. Депутатите отхвърлиха и предлаганото от БСП увеличение на бюджета на ДОО с 894 млн. лева.

В бюджета на НОИ за 2018 г. е заложен дефицит от 4,1 млрд. лв. Разходите на НОИ за 2018 г. са в размер на 114,3 млн. лв. Те включват пера за програми, дейности в размер на 113,9 млн. лв. и по охрана и сигурност, които са в размер на 134,1 хил. лв. 396,4 млн. лв. са разходите за помощи и обезщетения за безработица в бюджета за Фонд „Безработица“.

Бюджетът на Фонд „Пенсии“ е в размер на 4,430 млрд. лв. за приходи и 8,351 млрд. лв. за разходи. Излишъкът е в размер 3,921 млрд. лв. От 1 януари 2018 г. процентът за всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула ще се увеличи от 1.126 на 1.169, в резултат на което всички пенсии ще бъдат увеличени с 3.8 на сто от 1 юли.

1,082 млрд. лева са предвидените разходи за социални помощи и обезщетения в бюджета на Фонд „Общо заболяване и майчинство“ за 2018 г.

Парламентът реши минималният осигурителен доход да бъде 510 лв. и прие предложението на БСП за земеделските производители той да бъде 350 лв. максималният месечен размер на осигурителния доход да бъде в размер на 2600 лв.

От 1 януари 2018 г. минималните пенсии стават 200 лв., а от 1 юли – 207, 60 лв. Размерът на пенсиите ще се преизчислява с 1,169 % за всяка година осигурителен стаж.

Дневният минимален размер на обезщетението за безработица става 9 лева, от сегашните 7,20 лв. От следващата година се променят изискванията за право на парично обезщетение за безработица – внесени или дължими осигурителни вноски във Фонд „Безработица“ най-малко 12 месеца от последните 18 месеца.

През следващата година паричното обезщетение за отглеждане на малко дете от 1- до 2-годишна възраст се увеличава от 340 на 380 лева. Запазва се периодът на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане от 410 дни. През 2018 г. продължава да действа въведената през 2017 г. възможност за майките (осиновителките), които имат право да ползват отпуск при бременност и раждане до навършване на едногодишна възраст на детето, но не го използват, а се върнат на работа, да получат обезщетение от ДОО в размер 50 на сто от полагащото им се обезщетение при бременност и раждане.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.