Бюст-паметник на проф. Божидар Димитров ще бъде открит в Созопол

Ще бъде открита и архивна фотоизложба за живота на изтъкнатия историк, специално подготвена от НИМ

На 1-ви юли 2020 г. в Созопол ще бъде открит бюст-паметник на проф. Божидар Димитров, съобщиха от Националния исторически музей. Събитието се организира по повод втората годишнина от кончината му и ще се проведе във фоайето на  Археологически музей - Созопол. В музея ще бъде открита и гостуваща фотоизложба на НИМ под надслов „Той живя за България”, която беше представена миналата година в Националния исторически музей. 

Бюст- паметникът, който ще бъде открит от кмета на Община Созопол г-н Тихомир Янакиев, е дарение от г-н Турхут Исмаил - личен приятел и съмишленик на Божидар Димитров. Автор на бронзовата пластика е известният пловдивски скулптор Иван Тотев.

Роденият в Созопол Божидар Димитров (03.12.1945 г.– 01.07.2019 г.) е известен български учен-историк, публицист и общественик. Като дългогодишен директор на Националния исторически музей той поставя във фокуса на общественото внимание проблемите на културно-историческото наследство - фактор за съхраняване на националната идентичност и възраждане на патриотизма сред българския народ. 

Животът си отдава на общонационална кауза, свързана с популяризирането на българската история и християнските ценности, но в своята същност остава неразривно свързан с родния си град. За своите заслуги към историята и съхраняването на традициите, през 2009 г. проф. Димитров е удостоен със званието почетен гражданин на Созопол. В негова памет, с решение на Общински съвет, една от улиците в центъра на Старият град и Археологически музей - Созопол носят неговото име. 

Община Созопол и „Музеен център” Созопол изказват своята изключителна благодарност на дарителите и отправят покана за събитието към жителите и гостите на града.

Коментари

Задължително поле