Великобритания регистрира нов рекорден ръст на смъртните случаи за денонощие

27-годишна родилка стана жертва на COVID-19 в Северна Македония

Трябват антикризисни мерки и за медиите

ЕС насочва 20 млрд. евро към чужди държави за справяне с COVID-19

Бърни Сандърс се отказва от надпреварата за президент на САЩ

Хиляди хора горят с платени почивки Много туроператори могат да бъдат заличени заради прекратени застраховки

Над 60 000 починали от коронавируса в Европа

ЕК одобрява схема за гаранция от 255 млн. евро за малките и средните дружества в България

Захариева: Парите за „такса“ коронавирус ще бъдат върнати на гражданите

Тълпи на пазарите въпреки карантината Търговци и клиенти не ползват маски и ръкавици, показа проверка на “Труд”

Лондон не планира да сваля мерките

ДДС при продажба на недвижим имот

75-годишен мъж дари пенсията си на болницата в Чирпан

Българин отказа да си сложи маска в магазин във Виена и заплаши служители с отвертка, задържаха го

Отсрочват заеми до 3 или до 6 месеца Банките преценяват според досието на клиента

Бягай, Калине, бягай… Докторът по генно инженерство зарязва заплата $ 200 000 в Кеймбридж и САЩ, за да основе движението Tаrnovo Run

Масова хоротека на паметника „Асеневци“ във Велико Търново с над 400 участника.

Младият мъж е един съвременен Робин Худ

Run, Forest, run – всички помним легендарната фраза от филма “Форест Гъмп” на Робърт Земекис, в който млад мъж основава многомилионно движение за спорт чрез бягане в САЩ.

Много сходства могат да се намерят между тази история и живота на българина Калин Василев от Велико Търново.

“Калине, ти си луд!” – казват му всички, когато след 14 години учене в САЩ и Великобритания той се прибира в родното си Велико Търново. – Връщай се там, вземай голямата заплата и си гледай живота.” С резюме като неговото – две докторантури по генно инженерство от знаменитата Бръшлянова лига в САЩ и от Кеймбридж, всяка голяма компания по света би го глътнала със стартова годишна заплата от 120 до 200 хиляди долара. Името му би останало в историята на големите технологични открития в борбата с рака. С разработените от него биосензори би помогнал при лечението на много други болести.

Като един съвременен Робин Худ обаче доктор Калин Василев се връща във Велико Търново, за да основе движение за здравословен начин на живот Tarnovo Run и избира кариерата на визионер, лидер и мотиватор в България… Не съм чувала за по-фрапиращ избор от неговия…

Калин се ражда в семейство на двама известни търновски стоматолози, които очакват умното им момче да наследи бизнеса им. Още от гимназията той се цели нависоко. Кандидатства в 20 университета в чужбина и е приет на много места, но постъпва с пълна стипендия в “Гетисбърг”, Пенсилвания – един от най-елитните колежи в света за “бели и богати”. Там учи биология и химия. Годишната такса е 45 хиляди долара. Баща му осигурява 5 хиляди долара и оттам нататък да се оправя сам. Пълната стипендия обаче реално се изплаща в 95%, останалото трябва да набави сам, плюс разходите за храна и всичко останало за живота в Щатите.

Оправният болярец си урежда работа директно в университета, и то на 3 места: в катедрата по информационни технологии, оказва помощ в научната работа в лабораториите, в поддръжката на софтуера, компютрите и другата техника. Разбира и от дигитален печат, плакати, прави презентации за професори, защото още на 14-години се занимава сериозно с компютри и работи в такава фирма. С парите, изкарани в университета, Калин си доплаща за следването. С какво живее? “Не питай”, казва той. Случвало се е да кара по 3 седмици на нудълси, 5 пликчета за долар. Няма смартфон, лаптоп и интернет.

След “Гетисбърг” получава оферта от топ университета “Карнеги мелън” в Питсбърг, Пенсилвания, за докторантура по генно инженерство. Там първо ходи на практика, професорите са очаровани от интелекта и знанията му и го приемат с пълна стипендия за докторантурата, плюс издръжка от 1900 долара месечно. Вече не е бедното момче от България, а многообещаващ млад изследовател.

В “Карнеги Мелън” Калин Василев попада в среда, където се правят научни открития, в една от най-популярните и перспективни дисциплини, и то в сърцето на големите открития – технологичния сектор. Там се разработват технологии, които моментално се прилагат в живота – биосензори. Името на доктор Калин Василев ще остане в историята на генното инженерство с няколко проекта – за докосването на клетките, за методика на имунни клетки, имащи способността сами да мутират и да променят протеините в тях, което е много важно за онколозите. Работи над това 6 години в лаборатория с уникални микроскопи и уреди, струващи по половин милион долара единия. От 10-те биосензора, които разработва неговият център, два са лични открития на д-р Василев.

На пробега „Съединение“ Пловдив с националната ни шампионка по маратон Радосвета Симеонова.

Поканен е за пост докторантура в университета “Кеймбридж”, Великобритания. Едно от приложенията, които разработва, е процесът на метастаза на рака. Когато прибавя и “Кеймбридж” към резюмето си, всички врати за него са отворени, навсякъде по света. Има предложения от три континента. Стартова заплата от 200 хиляди долара годишно. Ако пък си в бизнес сферата, където от всяко откритие се прави продукт, който се продава, заплащането расте стремглаво, таван няма, за нула време стигаш до половин милион годишно… Но Калин си събира куфарите, връща се в България и решава да основе движение за здравословен начин на живот Tarnovo Run (”Търново бяга”), защото е шокиран от ниския здравен статус на българина.

В началото никой не ходи на събитията му. Днес последователите му са десетки хиляди, не само в старопрестолния град. “Откакто дойде пролетта, имам толкова много записвания за походи, по 200 човека, че се чудя какво да ги правя”, смее се Калин. Тази събота са в Стара планина, на гара Кръстец, 200 млади хора, някои семейно. Календарът на Tarnovo Run е претъпкан от събития. Планират пролетен семеен фестивал с повече забавни игри, в които да участват млади семейства заедно с децата си…

Tarnovo Run далеч не означава само бягане и походи. Калин започва преди повече от 4 години с масови кросове за здраве, после включва специални тренировки за тонус, организира и йога фестивал. Следват 50 лекционни филмови вечери, с дискусии на социални теми като здраве, психология, война, мир, екология, природа. Много често Калин изнася мотивационни лекции в училищата. Организира и семейни събития – фестивали, игри, велопоходи с шеговитото име “Веломафия”, почистване на околната среда. Посещават старчески домове, дневни центрове на хора с психични разстройства.

“Понякога, като правим хоротеки, нещата излизат извън контрол, идват по 500-600 човека, – смее се Калин, – но най-хубавото е, че хората станаха проактивни и започнаха да раждат сами идеи. Вече не се страхуват да мечтаят за по-шантави неща.”

На форума „Кариера в България. Защо не?”

Как се издържа тоя човек, ще попита българският Тома Неверни. В момента има основен дарител от Англия, който в началото на всяка година превежда на организацията по 2000 лв. В една търновска фирма хората подкрепят мисията на Калин и всеки месец превеждат по 200 лв. В кутията за дарения по събития също се събират някакви средства, но не му е лесно.

“Живея много скромно – признава той. – Не плащам наем, нямам жена, деца и кола. Куфарите ми от Америка още са пълни с дрехи, които не нося. Ползвам 10-15 парцалки, карам си колелото и си правя събитията. Хубавата ми храна е от пазара или от нашето село и е евтина. Но съм свободен. Хората си мислят, че съм открил някаква магическа формула за успеха – късмет, пари отнякъде. А при мен всичко се заключава в скромен живот, щедро сърце и себераздаване. Не очаквам нищо от никъде, действам си.”

Входът на научния институт към университета “Карнеги Мелън” – Carnegie Mellon University. В тази сграда Калин прекарва 6 години.

Но затова пък е много богат на последователи. За последните 4 години на близо 500-те си събития е отчел 25 хиляди посещения на хора от цяла България. Кръгът от постоянни търновци около Tarnovo Run е около 2-3 хиляди човека, които тръгват без колебание след своя лидер. Не е зависим от бизнес интереси и от партии, макар че са го канили в какви ли не политически формации, заради многохилядния му готов “електорат”. “Аз го запазвам чист и основната ми цел е да бъдем здрави, да се движим и да създаваме по-здрава социална среда. Открит съм с хората, обръщам внимание на всички, приемат ме за нормален, земен човек и така бързо печеля доверието на всеки. Дали съм един Робин Худ? Да, аз наричам това модерното Робинхудство. Вземаш от по-заможни хора средства за дейността и осигуряваш безплатна превенция на здравето за всички”, смее се Калин.

Книга с QR кодове

Миналата година Калин е издал уникална стихосбирка – “От изгрев до нож”, след като приключва една разбиваща любовна история. Започва да пише още, когато е със своята любима, а тя го вдъхновява. Стихотворенията са подредени хронологично, а за всяко от тях му дава повод случка с неговата бивша любов. Когато тя го напуска, продължава да пише, като отразява новите си усещания – болката, страданието.
Книгата е уникална с 20-те си специални вградени видеоклипа. “Много исках тя да дава цялостно аудио-визуално преживяване, усещането за музика, цвят, картини, движение – всички неща, които сме си представяли с моята бивша приятелка”, казва Калин. Затова той прави тези 20 видеоклипа, вплетени в книгата чрез QR кодове към един таен YouTube канал, които човек може да сканира с телефона си и да ги гледа на дисплея. Калин сам си прави предпечатната подготовка, корицата, клиповете. Изживяването е много силно, а авторът има много покани от цяла България за представяне на уникалната си творба.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Кой казва че не сме уникална страна? Страна в която живеят невероятни със своите добродетели хора, като този Калин (и той не е единствен), а също и хора като Цветан Цветанов. И той не е единствен. Вторите обаче управляват и определятживота на първите.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.