ВАДА пак удря Русия

Руският спорт отново е заплашен от тотално изключване. Световната антидопингова агенция (ВАДА) изготвя препоръка за недопускане на всички състезатели от страната до международни състезания за срок от 4 години. Причината е „изключително сериозна форма на несъответствие с изискванията за предоставяне на автентични данни“ относно работата на Московската антидопингова лаборатория.

„Руските спортисти и спортен персонал ще бъдат допуснати отново до големи състезания след четиригодишен период, ако са способни да демонстрират, че не са повлияни от несъгласие“, гласи част от препоръката.

Документът е дело на т. нар. Комитет за преразглеждане на съгласието, който го е изпратил на изпълнителния комитет на ВАДА. Препоръката ще бъда разгледана на заседанието на 9 декември в Париж и ако бъде приета, ще се превърне в официалната позиция на агенцията спрямо МОК.

Планът на ВАДА включва и допълнителни санкции – забрана международните федерации в различни спортове да организират състезания в

Русия, както и държавните символи на страната да не бъдат показвани на съответните форуми. Допуска се изключение за участието с неутрален статут на руски спортисти, които успеят да докажат, че не са приемали допинг. Забранено ще бъде и присъствието на представители на руската държавна власт на големи първенства.

Ситуацията е много подобна на тази преди летните олимпийски игри в Рио през 2016-а. Тогава ВАДА направи подобна препоръка, обоснована с доклада на канадския професор по право Ричард Макларън, базиран на показания на Дмитрий Родченков, бивш директор на Московската лаборатория. Агенция направи хода си в самото навечерие на игрите и се опита да притисне МОК да забрано всякакво руско участие в Рио. Комитетът не се съобрази с препоръката и прехвърли решението на международните федерации в различните спортове. Леката атлетика единствена не допусна руснаци с изключение на скачачката Дария Клишина, докато останалите спортове наложиха по-големи или по-малки ограничения на състезатели с допинг провинения в миналото.

2 години по-късно Руският олимпийски комитет беше изключен и състезателите от страната участваха като неутрални на зимните олимпийски игри в Пьонгчанг. След игрите МОК вдигна забраната, а единственото леката атлетика продължи политиката си на недопускане на руснаци до състезания, която не е отменена и до днес.

Поводът за сегашните действия на ВАДА са данни за дейността на московската лаборатория след 2015-а. Агенцията твърди, че те се различават от тези, които има от свой информатор, който ги предал през октомври 2017-а. Тя ги разглежда като опит за прикриване на държавно финансирана програма за допингиране на спортирти, за каквато говореше и Родченков.

„Данните от Москва са непълни и не съвсем автентични – твърди доклад на Комитета за преразглеждане на съгласието. - Някои от положителните проби за 2016-а и 2017-а, както и доказателствата за тях, са премахнати. Последващи изличавания на данни е имало през декември 2018-а и януари 2019-а.“

Този път казусът е сложен на масата далеч преди олимпийските игри. Така ВАДА спази изискването на МОК да не дава препоръките си в последния момент, както бе през 2016-а. Наскоро президентът на комитета Томас Бах обяви, че би взел предвид евентуална препоръка на агенцията относно участието на руски спортисти в Токио.

В Москва изненадани, не планират отговор

В Русия приеха с изненада новината, че може да бъдат изключени от олимпийските игри догодина. От кабинета на президента Владимир Путин опровергаха информацията, че се планира реакция на държавно ниво с оглед на ситуацията.

„Няма такова нещо“, отговори Димтрий Песков, говорител на Путин, на въпроса дали се готви кръгла маса, на която да бъде обсъден въпросът. Днес се очаква руският президент да се срещне с шефа на УЕФА Александър Чеферин. Русия е от страните, които трябва да приемат мачове от европейското първенство по футбол догодина, а евентуална забрана за участие в международни състезания може да засегне и „царя на спортовете“.

„На теория е възможно националният отбор да играе без знаме и химн – призна шефът на руския футбол Вячеслав Колосков. - Може да се получи като на олимпиадата в Пьонгчанг, когато хокейният отбор игра без държавни символи. Но ние имаме достатъчно силни позиции във ФИФА и УЕФА. Сигурен съм, че спрямо чистите ни футболисти няма да има никакви санкции.“

От ФИФА обявиха, че се намират в постоянен контакт с ВАДА. „Ще изчакаме решението на изпълнителния комитет – гласи част от изявлението на пресслужбата. - Едва тогава ще можем да вземемнякакво решение.“

От компанията ZASPORT, която снабдява руските олимпийци официално облекло, също следят ситуацията и са готови да изработят алтернативни екипи без герб и цветовете на знамето.

Догодина в Русия са планирани още множество големи състезания като световно първенство по вдигане на тежести. Президентът на местната федерация по тежка атлетика Максим Агапитов не смята, че събитието може да бъде отменено.

„Позицията на ВАДА е тъжен момент за спорта – смята Умар Кремльов, президент на боксовата централа на страната. - Как може да изхвърлиш от спорта страна като Русия?“

От Руската антидопингова агенция (РУСАДА) изразиха намерение да обжалват евентуални санкции. А външният министър на страната Сергей Лавров призова да не се правят прибързани изводи.

„Засега става въпрос за препоръка на един комитет, която трябва да бъде разгледана от ръководния огран – смята Лавров. - Има желание Русия да бъде поставена в положението на обвиняем във всичко и по всеки повод. В която и да е област от международния живот – икономика, енергетика, газопроводи или търговия с военна продукция, все излиза, че Русия е нарушила нещо.“

Още предния ден пък стана ясно, че Путин е препоръчал внасянето на нов закон, регламентиращ спортната дейност. Той трябва да въведе понятия като любителски спорт, корпоративен спорт, ученическа спортна лига и др. като урегулира местното самоуправление по въпросите на спорта.

А в изкупителна жертва се превърна местната лекоатлетическа централа. На мястото на предишния президент Дмитрий Шляхтин, отстранен за възпрепятстване на антидопингово разследване, бе назначена Юлия Тарасенко. А олимпийският комитет на страната настоя за радикални реформи в структурата на организацията.

„Всички дейности, предприети от федерацията не успяха да доведат до възстановяването на правата й и вместо това задълбочиха проблемите – заяви Станислав Поздняков, президент на РОК. - Това заличи всички дипломатически усилия, положени за участието на нашите атлети в Токио като част от руския олимпийски отбор, дискредитира руския спорт и навлече огромни вреди на имиджа на страната.“

МОК иска наказания за виновните

Международният олимпийски комитет поиска „най-тежки възможни наказания“ за виновните за манипулирането на данни от Московската антидопингова лаборатория.

„Докладът на ВАДА сочи, че отговорност за деянието носят единствено руските власти – гласи част от изявление на комитета. - МОК настоява виновните да бъдат наказани, тъй като нарушението е изключително сериозно.“

Същевременно МОК смята, че чистите спортисти от Русия не трябва да страдат заради чужди действия.

„Докладът на ВАДА не изобличава в нарушения цялото спортно движение в страната и нейния олимпийски комитет – продължава позицията. - Затова приветстваме възможността руските спортисти да бъдат допуснати до участие в международни състезания. МОК държи на политика си всяко наказание да съответства на естественото право и да уважава правата на човека.“

Комитетът иска въпросът да бъде отнесен и до Съвета на Европа и ЮНЕСКО.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт