Раците с впечатляващи делови предложения, Везните да не вкарват свои пари в инвестиции – Дневният хороскоп на Алена

На 10 април 2020 да почерпят

Пролет пукна, ние още не… Всички слухове за край на нацията са силно преувеличени

881 жертви на коронавируса във Великобритания за денонощие

Роб Лоу: Супергероите са в спасителните служби Звездата играе главна роля в „911: Тексас”

Страните от ОПЕК + са се договорили да намалят производството на петрол с 23%

Проф. Радка Аргирова, председател на българското дружество по вирусология, пред “Труд”: Без дисциплина ще станем Ломбардия след празниците

Орбан удължи извънредното положение в Унгария за неопределено време

Прототип на българска ваксина срещу COVID-19 може да бъде готов до 1 година

Доц. д-р Атанас Мангъров пред “Труд”: За лечението на COVID-19 няма доказателства

СЗО ще поиска 1 млрд. долара за борба с коронавируса

90% от сиренето – от българско мляко Свинско и зеленчуци задължително от местни ферми

Дават евтини кредити на туроператорите Със средствата ще се връщат пари за предплатени ваканции

Живко Тодоров оглавява ББР (обзор) БНБ одобри назначението на 2 април

Боян Магдалинчев: Никой не се е възползвал от уязвимостта на системата за разпределяне на дела

Валерий Тодоров – Професионалистът

Кандидатите за генерален директор на БНТ са ясни. Едни имат потенциал, други кураж, а трети – неутолима жажда за участие. Прозират и усилия конкурсът да бъде дискредитиран, за да живее днешното ръководство. Добро или лошо, подобно развитие на нещата няма да е етично. Сега на ход е СЕМ. Кой би могъл да управлява успешно обществената медия? Досега ви представихме едни от основните претенденти. Ред е на човекът, който успешно е управлявал обществена медия… Радиото. БНР. Валерий Тодоров.

Без никакво съмнение тънката червена нишка в живота му е познанието по неузнаваемата по принцип Русия. Всички знаем какво казва по темата Бисмарк: “Русия е опасна с мизерията на своите потребности.” А легендарният британски премиер- министър Унстън Чърчил казва, че “Русия е ребус, забулен в мистерия и обвит в загадка”. Е, Валерий Тодоров определено знае повече от тях и може да играе върху този тънък московски лед без проблем. Това е постижение в журналистиката, което не подлежи на съмнение.

Валерий Тодоров е роден през 1956 г. в Силистра. Завършва специализиран конкурсен клас по програмиране и изчислителна математика в тамошната гимназия през 1974 г.

Пред 1976-81 г. учи във Факултета по журналистика в СУ “Климент Охридски”, където е зам.-главен редактор на студентския университетски вестник.

От 1981 г. започва работа в програма “Хоризонт” на БНР. В главна редакция “Международна информация” последователно е литературен сътрудник, редактор, коментатор, старши репортер, завеждащ редакция, зам.-главен редактор.
Отразява като специален пратеник най-важните събития в посткомунистическия период в Източна Европа – първите демократични избори в Унгария, Румъния, Албания, Украйна, разпада на Югославия, разпускането на Варшавския договор.
Водил е новините и вечерните обзорните политически предавания “24 часа” и “Нещо повече”, като едновременно е бил ръководител на екипите им. Като специален пратеник на радиото отразява най-горещите събития и демократичните промени в Източна Европа и Русия. Поддържа постоянни рубрики и пише коментари за най-авторитетните вестници и списания в България. Автор е на телевизионни филми за програмата “Светът в действие”.

Валерий Тодоров печели конкурс за кореспондент в чужбина и от януари 1993 г. до октомври 1997 г. е завеждащ Кореспондентския пункт на БНР в Москва.

След завръщането си от Москва през октомври 1997 г. е водещ и ръководи екипа на вечерното обзорно предаване “Нещо повече” на БНР. За кратко време е директор на Програма “Хоризонт”. Подава оставка заради политическия натиск върху медията, който по-късно прераства в криза в БНР.

През 1998 г. Валерий Тодоров отново се явява и печели конкурс за завеждащ Кореспондентския пункт на БНТ в Москва. Като кореспондент и специален пратеник на БНТ, БТА и други наши медии от януари 1999 г. до април 2006 г. отразява поредица от руско-американски и други международни срещи на върха, взема интервюта и снима най-известните политици, обществени и културни дейци, лидери и президенти, сред които Михаил Горбачов, Владимир Путин, Евгени Примаков, Виктор Черномирдин, Бил Клинтън, Сали Бериша и др. Автор е на документални филми за БНТ.

От 29 май 2007 до 29 май 2013 г. в два последователни мандата е генерален директор на Българското национално радио.
“Принципите се отстояват непрекъснато. Не харесвам армейската терминология, но иначе е вярно, че сраженията са всеки ден. Професията ни е близка до тази на войника. Както се казваше в онзи стар виц, и за нас посоката няма значение – важното е да е напред”, казва Тодоров.

Евгений Евтушенко го кара да пише книга за Русия

При последното посещение на президента Путин в България се случва нещо доста интересно, за което Тодоров разказва: “Последната ми интересна среща се случи във Варна на вечерята, която министър Даниел Вълчев даде за г-жа Путина. От едната ми страна седеше Евгений Евтушенко. Той се изненада от руския, който говоря, но аз му обясних, че съм живял 12 г. в неговата страна. Той тъжно констатира, че българските писатели вече са преодолели разногласията от преходния период, докато руските не са. Накрая той ми каза – напиши книга за Русия и ми я изпрати, защото ние трябва да знаем какво мислят другите за нас.”

ЗА НЕГО

Има поглед върху общата картина
Валерий Тодоров има голям управленски опит, дисциплина и амбиция и е с един добър управителен съвет. Той би могъл да постигне успехи, както в радиото така и в телевизията. Той има поглед върху общата картина, но и върху детайлите. Поставя си сериозни цели и ги гони докато ги постигне.
Петър Пунчев, журналист, съосновател на радио FM+

Човек на екипното начало
Изключително компетентен журналист. Ценя го много, защото е човек, който мисли в бъдеще време. Той направи много за цифровизацията на БНР. Той е човек на екипното начало, което е изключително важно за управлението на една обществена медия. Според мен само опитът може да доведе до едно разумно начало.
Симеон Василев,
преподавател, журналист

Въведе цифровизацията в БНР
Мисля, че кандидатурата му за генерален директор на БНТ никак не е странна, защото знаем неговата практика като журналист. Имаше два успешни мандата като генерален директор на БНР, което означава, че има и мениджърки умения. Още по-важното е, че на този пост той разви цифровизацията. Пусната интернет платформата “Бинар”, която освен текст, звук, дава и картина. БНТ има нужда да се стегне организационно и той може да се справи с това.
Проф. Лилия Райчева,преподавател във Факултета по журналистика

Има самоувереност
Валерий Тодоров има една самоувереност, която не може да бъде пренебрегната, и от постигнатото, и от голямата подкрепа, която получава от подчинените си. Той, особено в технологичното развитие на БНР, е направил нещо извън границата на абстракциите, можеш да отидеш и да го пипнеш, да го построиш, да го платиш. Бях абсолютно изненадан, че действително Валерий Тодоров за три години е успял да накара повечето хора в радиото да застанат зад него.
Георги Лозанов,
при преизбирането на
Тодоров за втори мандат

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. С Валери Тодоров сме състуденти от Факултета по Журналистика, съквартиранти, колеги и приятели. Нито в Радиото, нито в Телевизията ще намерят по-съвестен, отговорен, професионално подготвен и добронамерен началник. Той е не само сред най-големите имена в занаята, но и безкрайно свестен човек.

    1. Ах, ах, г-н Симеон Тодоров, Факултет по Журналистика? Да, ама защо пишете журналистика с главна буква? Също „Радиото и Телевизията“? Не ми е ясно как с тази грамотност сте завършили Факултета по журнаистика. И още – журналистиката не е занаят! Иначе за Валери Тодоров сте прав.

  2. …познавам тогова човек от казармата…много искам да се срещна с него…къде ли е сега…споменът ми младежки…той служеше в една бийна машина със…ама ,хайде да не говоря повече=дано доживея да го срещна за малко,когато дойда до софия…той недва ли си спомня за мен…

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.