Датската елха измести българската Седмица преди коледните празници у нас все по-предпочитан става скандинавският кичест вид

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в събота, 16 декември 2017

Малчуганите от детска градина „Албена” донесоха коледния дух в кметството на район „Южен” в Пловдив

Четири „легнали полицаи“ ще възпират камионите през президентско село

Джихадисти се добрали и до български оръжия Иначе доставките, предимно от САЩ и Саудитска Арабия, били за сирийски опозиционери

Издирват жена – муле на измамници

На седянка по Коледа с хор „Евмолпея” в Пловдив

Дядо Коледа пристигна в Карлово

Фалшификатор изкопа печатарска машина за долари и евро Иван Дочев от Казанлък създал и група за производство и търговия с дрога

Пътнически влак се сблъска с товарен в Словакия

Губернаторът на Пловдив на работен обяд с шефа на парламента на Черна гора в ресторант „Щастливци под тепето”

Робот посреща клиенти в офиси на ДСК Pepper помага с информация и упътва хората

Мъж с нож беше прострелян на амстердамското летище „Схипхол“

Бойко Борисов от Брюксел: Готов съм да преразгледам мораториума с лекарствата Отпадането на забраната минава през актуализация на бюджета

Предложение на главния прокурор Сотир Цацаров: Разрешенията за СРС – в единен електронен регистър

Валерий Тодоров – Професионалистът

Кандидатите за генерален директор на БНТ са ясни. Едни имат потенциал, други кураж, а трети – неутолима жажда за участие. Прозират и усилия конкурсът да бъде дискредитиран, за да живее днешното ръководство. Добро или лошо, подобно развитие на нещата няма да е етично. Сега на ход е СЕМ. Кой би могъл да управлява успешно обществената медия? Досега ви представихме едни от основните претенденти. Ред е на човекът, който успешно е управлявал обществена медия… Радиото. БНР. Валерий Тодоров.

Без никакво съмнение тънката червена нишка в живота му е познанието по неузнаваемата по принцип Русия. Всички знаем какво казва по темата Бисмарк: “Русия е опасна с мизерията на своите потребности.” А легендарният британски премиер- министър Унстън Чърчил казва, че “Русия е ребус, забулен в мистерия и обвит в загадка”. Е, Валерий Тодоров определено знае повече от тях и може да играе върху този тънък московски лед без проблем. Това е постижение в журналистиката, което не подлежи на съмнение.

Валерий Тодоров е роден през 1956 г. в Силистра. Завършва специализиран конкурсен клас по програмиране и изчислителна математика в тамошната гимназия през 1974 г.

Пред 1976-81 г. учи във Факултета по журналистика в СУ “Климент Охридски”, където е зам.-главен редактор на студентския университетски вестник.

От 1981 г. започва работа в програма “Хоризонт” на БНР. В главна редакция “Международна информация” последователно е литературен сътрудник, редактор, коментатор, старши репортер, завеждащ редакция, зам.-главен редактор.
Отразява като специален пратеник най-важните събития в посткомунистическия период в Източна Европа – първите демократични избори в Унгария, Румъния, Албания, Украйна, разпада на Югославия, разпускането на Варшавския договор.
Водил е новините и вечерните обзорните политически предавания “24 часа” и “Нещо повече”, като едновременно е бил ръководител на екипите им. Като специален пратеник на радиото отразява най-горещите събития и демократичните промени в Източна Европа и Русия. Поддържа постоянни рубрики и пише коментари за най-авторитетните вестници и списания в България. Автор е на телевизионни филми за програмата “Светът в действие”.

Валерий Тодоров печели конкурс за кореспондент в чужбина и от януари 1993 г. до октомври 1997 г. е завеждащ Кореспондентския пункт на БНР в Москва.

След завръщането си от Москва през октомври 1997 г. е водещ и ръководи екипа на вечерното обзорно предаване “Нещо повече” на БНР. За кратко време е директор на Програма “Хоризонт”. Подава оставка заради политическия натиск върху медията, който по-късно прераства в криза в БНР.

През 1998 г. Валерий Тодоров отново се явява и печели конкурс за завеждащ Кореспондентския пункт на БНТ в Москва. Като кореспондент и специален пратеник на БНТ, БТА и други наши медии от януари 1999 г. до април 2006 г. отразява поредица от руско-американски и други международни срещи на върха, взема интервюта и снима най-известните политици, обществени и културни дейци, лидери и президенти, сред които Михаил Горбачов, Владимир Путин, Евгени Примаков, Виктор Черномирдин, Бил Клинтън, Сали Бериша и др. Автор е на документални филми за БНТ.

От 29 май 2007 до 29 май 2013 г. в два последователни мандата е генерален директор на Българското национално радио.
“Принципите се отстояват непрекъснато. Не харесвам армейската терминология, но иначе е вярно, че сраженията са всеки ден. Професията ни е близка до тази на войника. Както се казваше в онзи стар виц, и за нас посоката няма значение – важното е да е напред”, казва Тодоров.

Евгений Евтушенко го кара да пише книга за Русия

При последното посещение на президента Путин в България се случва нещо доста интересно, за което Тодоров разказва: “Последната ми интересна среща се случи във Варна на вечерята, която министър Даниел Вълчев даде за г-жа Путина. От едната ми страна седеше Евгений Евтушенко. Той се изненада от руския, който говоря, но аз му обясних, че съм живял 12 г. в неговата страна. Той тъжно констатира, че българските писатели вече са преодолели разногласията от преходния период, докато руските не са. Накрая той ми каза – напиши книга за Русия и ми я изпрати, защото ние трябва да знаем какво мислят другите за нас.”

ЗА НЕГО

Има поглед върху общата картина
Валерий Тодоров има голям управленски опит, дисциплина и амбиция и е с един добър управителен съвет. Той би могъл да постигне успехи, както в радиото така и в телевизията. Той има поглед върху общата картина, но и върху детайлите. Поставя си сериозни цели и ги гони докато ги постигне.
Петър Пунчев, журналист, съосновател на радио FM+

Човек на екипното начало
Изключително компетентен журналист. Ценя го много, защото е човек, който мисли в бъдеще време. Той направи много за цифровизацията на БНР. Той е човек на екипното начало, което е изключително важно за управлението на една обществена медия. Според мен само опитът може да доведе до едно разумно начало.
Симеон Василев,
преподавател, журналист

Въведе цифровизацията в БНР
Мисля, че кандидатурата му за генерален директор на БНТ никак не е странна, защото знаем неговата практика като журналист. Имаше два успешни мандата като генерален директор на БНР, което означава, че има и мениджърки умения. Още по-важното е, че на този пост той разви цифровизацията. Пусната интернет платформата “Бинар”, която освен текст, звук, дава и картина. БНТ има нужда да се стегне организационно и той може да се справи с това.
Проф. Лилия Райчева,преподавател във Факултета по журналистика

Има самоувереност
Валерий Тодоров има една самоувереност, която не може да бъде пренебрегната, и от постигнатото, и от голямата подкрепа, която получава от подчинените си. Той, особено в технологичното развитие на БНР, е направил нещо извън границата на абстракциите, можеш да отидеш и да го пипнеш, да го построиш, да го платиш. Бях абсолютно изненадан, че действително Валерий Тодоров за три години е успял да накара повечето хора в радиото да застанат зад него.
Георги Лозанов,
при преизбирането на
Тодоров за втори мандат

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. С Валери Тодоров сме състуденти от Факултета по Журналистика, съквартиранти, колеги и приятели. Нито в Радиото, нито в Телевизията ще намерят по-съвестен, отговорен, професионално подготвен и добронамерен началник. Той е не само сред най-големите имена в занаята, но и безкрайно свестен човек.

    1. Ах, ах, г-н Симеон Тодоров, Факултет по Журналистика? Да, ама защо пишете журналистика с главна буква? Също „Радиото и Телевизията“? Не ми е ясно как с тази грамотност сте завършили Факултета по журнаистика. И още – журналистиката не е занаят! Иначе за Валери Тодоров сте прав.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.