Валери Симеонов: Ощетяват правата българската общност в Украйна

Валери Симеонов. Снимка: Денислав Стойчев

Външният министър Екатерина Захариев разговаря с неин колега от Украйна. Според депутатът Валери Симеонов става въпрос за много сериозен проблем, който се очертава да се появи между двете държави във връзка с ощетяване на правата на българската общност в Украйна.

По БНТ Симеонов обясни, че сме получили информация, че българският район в Украйна ще бъде "нацепен" на пет части. Това ще обезличи българският център и ще бъде много тежък удар върху цялата наша диаспора. Административната реформа, която се бави от три години, ще започне с нашето малцинство.

Валери Симеонов е подготвил декларация, с която българският парламент ще изрази своето несъгласие.

Той постави въпроса за това трябва ли да подкрепяме Украйна по пътя й към НАТО и Европа.

Лидерът на НФСБ сподели, че е леко скептичен към ускореното освобождаване на мерките срещу разпространението на коронавируса у нас. За него е особено опасно отварянето на детските градини. Той каза, че се страхува да не стане това, което става в Швеция, във Великобритания, в Щатите.

За намаленото ДДС за заведения Симеонов каза, че държавата дължи някакъв определен реверанс, за да се даде възможност браншът да заработи. По негово мнение именно браншът на ресторантьори и на собственици на заведения е бил съсипан от заповедта на министър Ананиев и те трябва да бъдат компенсирани.

Коментари

Задължително поле