Валери Симеонов: Държавата ще издири биячите в Асеновград - къща по къща в циганския квартал, никакви компромиси

"Държавните органи имат пълната политическа подкрепа да издирят биячите в Асеновград къща по къща в циганския квартал - никакви компромиси", написа в туитър вицепремиерът Валери Симеонов.

В рамките на това управление има и ще продължава да има по-различен подход към междуетническите проблеми. Това каза Симеонов по време на срещата с протестиращите граждани в Асеновград.

"Това, че сме тук, не е случайно. Още сутринта се разбрахме, обединихме се и централната и местна власт и сме тук", подчерта Симеонов. Той обясни, че инцидентът в района на язовир „40-те извора“ е възникнал на битова основа, но е прераснал в етническо противопоставяне. Циганите са се организирали бързо и в болницата вече е имало 150 души. Силите са били неравни.

Полицаите са били шестима, чиято цел им е била да се спре агресията. След това са се обадили за подкрепление от жандармерията. Тя е нахлула в циганския квартал и е претърсила къща по къща, за да установи лицата, участвали в сбиването. Те са били заловени и задържани.

Издирвателните действия продължават и ако се установят още съпричастни лица, те също ще бъдат задържани, без компромиси и чадъри, увери Симеонов. "Аз съм на ваша страна и не само аз", каза Симеонов и получи аплодисментите на присъстващите.

Симеонов подчерта, че междуетническите проблеми в България съществуват и до момента мерките срещу тях не са така сериозни.

В Асеновград ще има засилено полицейско присъствие колкото време е необходимо, докато не се гарантира сигурността на гражданите, каза още пред протестиращите в Асеновград вицепремиерът Валери Симеонов.

Той увери, че ще се пристъпи към описване на всички незаконни постройки в гетото с цел събарянето им. Започва и проверка на хората без адресна регистрация в махалата, за да се върнат по родните им места.

За заплахите, които присъстващите се оплакаха, че са им отправени в социалните мрежи от цигани, Симеонов увери, че има специално звено у нас, което ще установи тези хора и те ще си получат заслуженото. "Вие само подайте сигналите", каза той.

"Уверявам ви, че имате изцяло подкрепа в лицето на държавата", каза още Валери Симеонов. Той посочи горещия телефон, който е денонощен и се намира в кабинета му за всякакви такива сигнали - 940 30 03. "На една и съща страна сме, на страната на българския закон, който трябва да се спазва", каза още вицепремиерът Валери Симеонов.

Коментари

Задължително поле