Дневен хороскоп на Алена за петък, 21.02.2020

На 21 февруари 2020 да почерпят

„Интер“ взе своето в Разград и с помощта и на ВАР

Златото със 7-годишен рекорд

Спряха движението на тирове по АМ „Хемус“ при км 34, в посока Варна

Божинов започва на чисто в Италия

Google пусна новата версия на Android

Български тираджия опитал да подкупи италиански полицаи с ракия и суджук

Разследват само две къщи за гости в Еленския Балкан Собствениците ползвали 600 000 лева европари не по предназначение

Лондонската полиция: Атаката в джамията не е тероризъм

До 10 980 лв. заплата за шеф в държавна фирма Годишните бонуси ще бъдат до около 40 хил. лв.

Шефът на спортния тотализатор: Бяхме пред катастрофа заради игрите на Божков Няма да бъдем по-слаби, нито в дизайн, нито в класата на игрите, обеща Дамян Дамянов

БСП-София ще отбележи Деня на защитника на Отечеството с поднасяне на венци и цветя на два паметника

Джулиан Асанж моли Франция за политическо убежище

Фирмите ще тестват софтуера за продажби

Валя Ахчиева – Родена от скандала

Българската национална телевизия обявява вътрешен конкурс за ново предаване за разследваща журналистика. За участие са поканени всички желаещи и опитни репортери както в БНТ, така и извън „Сан Стефано”. Решението е взето на Управителен съвет, след обсъждане с ръководството на Дирекция “Информация”. Горе долу така започва съобщението на обществената телевизия, след което става ясно, че предаването „Открито” на Валя Ахчиева пада от ефир. Според изявите от БНТ – временно.

Временните неща са най-сигурното нещо. След като няколко пъти Валя Ахчиева временно е била сваляна от ефир и се връщаше временно на екран, може би сега обществената телевизия ще остане затворена за нея за дълго време. От “Сан Стефано” обясниха, че по време на конкурса за бъдещия проект ще се организира и широка дискусия за разследващата журналистика с представители на Обществения съвет, СЕМ и съсловни организации. Споменават се термини като “нови тенденции”, “журналистически предизвикателства”, “правна рамка”, които общо взето ни дават мотива защо “Открито” ще бъде закрито. Някъде е настъпила мината, която този път изглежда е била фатална. Иначе Ахчиева напук на родната действителност, особено в журналистиката, тичаше в поле от мини, без да й пука от шрапнелите. Така изглежда, че родената в журналистически скандали Валя Ахчиева си тръгва от БНТ също така със скандал. Дори самите изрази като “нови тенденции” и “ново предаване” изключват в обозримо бъдеще нов договор за дамата от ерата на прехода.

Един от големите удари, с които се свързва предаването “Открито” е този с вноса на турски ваксини, договорен от някогашния министър на здравеопазването – Петър Москов от кабинета “Борисов 2”.

През декември 2015-а, след като беше излъчена първата част на разследването, БНТ спира от ефир втората част. Втората част трябваше да се излъчи на 17 декември. Незнайно как целият запис изтече в интернет и сградата на “Сан Стефано” 29 се разклати. Духът от бутилката беше изпуснат и предизвиква истерия във ведомството на Москов и не само там.

Обяснението на ръководството за “забавянето на излъчването” е, че Ахчиева дала сценария за предаването едва вечерта, преди излъчването, сиреч – на 16-и. За да измие съмненията за цензура, обществената телевизия все пак пусна предаването и прокуратурата се самосезира. Тогавашната шефка на БНТ беше атакувана от “Господари на ефира”, които й връчиха “Златен скункс”. Миналата година делото срещу бившия министър на здравеопазването Петър Москов и още няколко души вече официално тръгна.

Ахчиева направи грандиозен скандал и през 2017-а, когато предаването “Открито” показа свои разкрития за паралелен износ на лекарството “Хумира”, в дъното на който стоят фирми, свързани с лидера на ПП “Воля” Веселин Марешки. Разплитането на казуса тръгва от свидетелствата на един пациент от Бургас как е получил скъпоструващо лекарство в една аптека на Веселин Марешки и вкъщи видял, че в опаковка на български език има инжекция “Хумира” на турски език и с упътване на турски език, която не е разрешена за употреба в България и в ЕС. Засега нищо не поклаща Веселин Марешки, нито бизнеса му.

Последният голям скандал около Валя Ахчиева е спряното предаване от края на декември миналата година, когато тя беше захапала транспортната фирма “Юнион Ивкони”, заради катастрофата край Вакарел. В нея загинаха 6 души, а други 22 души бяха ранени, сред които и дете. Това предаване трябваше да се излъчи преди месец, но изненадващо беше спряно. Според сайта “Фрог нюз”, който за пореден път успя да се сдобие с копие от неизлъчено предаване на Ахчиева, се очаквало в него да се разкрият мерките, които предприема Върховна административна прокуратура спрямо Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”. Трябвало да стане ясно още защо контролният орган не може да санкционира транспортната фирма във връзка с нарушения, установени при катастрофата при Вакарел.

Не е ясно какво следва оттук нататък, защото дори “Златен скункс” няма вече кой да връчва, но това едва ли е точка в кариерата на Валя Ахчиева. Тя веднага беше поканена от Корнелия Нинова да се включи в току-що родената БСП-телевизия, а там място за скандали има.

Самата журналистка също често влиза в скандали – най-вече със стандарта си на живот. Тя се слави със скъпите автомобили, които открай време кара, с дългите и скъпи палта, напомнящи на ранната Алла Пугачова. Останалите неща около личния й живот са предимно плод на спекулации, защото тя умело се пази от разследване и жълтини.

Валя Ахчиева е родена на 23 април 1961 година в Севлиево. Почти цялата й кариера се свързва с БНТ.

 

Нейна фирма искаше завод за боклуци

Един от грандиозните скандали, в който Валя Ахчиева беше забъркана извън журналистиката, е опитът й да построи завод за преработка на биомаса и отпадъци край пернишкото село Рударци, без да вземе предвид екологичните норми. Нейната фирма, която беше намерила испански инвеститори искаше да изгради съоръженията над населеното място. Селото, което е едно то най-красивите и притегателни места в полите на Витоша, реагира със сериозен отпор и успя да спре безумната инвестиция.

 

За нея

Каня я в нашата телевизия

БНТ е спряла предаването “Открито” на Валя Ахчиева. Не за пръв път се опитват да заглушат нейните журналистически разследвания за корупция и злоупотреби. На една журналистка се спира предаване, на друга се повдига обвинение. В България има авторитарна власт, която тъпче основни свободи. Каня Валя Ахчиева, ако желае, да прави своето предаване в Българска свободна телевизия. Ще има свободата да изразява себе си без цензура, да разследва без ничия намеса и да показва истината

Корнелия Нинова, лидер на БСП

 

Искаме разследваща журналистика на следващо ниво

Вече 60 години БНТ е еталон за качествена и задълбочена журналистика. Ние искаме да качим разследващата журналистика на следващо ниво, но също така – да отворим честен и открит дебат за работата на гилдията като цяло. За да се осигури максимална равнопоставеност при кандидатстването с концепции на всички журналисти, настоящият тв формат ще бъде временно спрян.

Константин Каменаров, генерален директор на БНТ

 

Не съм изненадана

Не съм изненадана от овчедушието, безразличието и бездушието на така наречения българин към свирепата цензура, която се налага на малкото останали журналисти с чест на тази територия. Така нареченият българин не се интересува от това, че свободата на словото и журналистиката окончателно е стъпкана. Така нареченият българин е еснаф и си гледа келепирчето. Докато не го погнат него и не затърчи към… вече убитите медии.

Веселина Томова, журналист, www.afеra.bg

Още по темата

 1. Нинова покани Ахчиева в телевизията на БСП

 2. "Временно" БНТ сваля Валя Ахчиева Мотивът - "максимална равнопоставеност" във вътрешен конкурс за ново разследващо предаване

 3. Журналистката Валя Ахчиева пред „Труд“: Марешки ли управлява здравната каса? Никой не иска да изчисли реалната контрабанда

 4. Live Доклад на агенцията по лекарствата разкрива схемите Паралелен износ точи Здравната каса Главният прокурор проверява незаконен внос на „Хумира“ от Турция

 5. След разследване на „Открито“ по БНТ: Фармацевтични компании от САЩ искат обяснение за „Случая Марешки“ Решават ще прекратят ли доставките на лекарства за „Фармнет“ на фамилията Марешки

 6. Валя Ахчиева, автор и водещ на „Открито“ по БНТ, пред „Труд“: Агенцията по лекарствата спря действията на кръга “Марешки” по паралелния износ

 7. Разследване на Валя Ахчиева Свързана с Марешки фирма печели от износ на животоспасяващи лекарства Вместо да стигне до пациентите в България, медикамент се препродава в Европа на над два пъти по-висока цена

 8. Спецпрокуратурата разследва източване на НЗОК Фирми на Марешки в далавера с лекарства

 9. Страната ни рай за контрабандата Нелегалното гориво влиза в България през 8 места

 10. Live Москов изпрати сигнал за нарушенията на главния прокурор Ваксини в бидони изнасяла държавната „Бул био“

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

 1. Шайка ни управлява в угода на сорос, рокфелер и ротшилд, частично и за групови ползи. Нищо не може да направи българинът, прекалено силна е засега пресата върху медиите и журналистите, на запад не по-малко даже повече. Тази уфсъ томова може и да е т. нар. българка, да не обобщава за другите българи! Ахчиева е кадърна и смела журналистка, няма как да се харесва на властта, значи и на коковците и папионковците.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.