Варна по-добра за бизнес от София и Будапеща

Има по-високи показатели от 21 града в България, Румъния и Унгария

В унгарската столица регистрираш фирма за 7 дни, а в нашата - за 23 дни

Варна е по-добра за бизнес от София, Будапеща и Букурещ. Това показва докладът на Световната банка “Правене на бизнес в Европейския съюз, 2017 г: България, Унгария и Румъния“. Той оценява регулаторната среда за бизнеса в шест града: Бургас, Плевен, Пловдив, Русе, София и Варна.

Показателите, по които градовете са класирани в доклада, са стартиране на бизнес, получаване на разрешително за строеж, присъединяване към електроразпределителната мрежа, регистриране на собственост и изпълнение на договори.

Морската столица има по-високи показатели от 21 града в България, Румъния и Унгария. Един от тях е, че във Варна регистрираш фирма за 14 дни, а в София чакаш с една седмица повече, заради периодът, необходим за регистрация на ДДС и разликите в изискванията на общините. Процедурата по вписване е с 1 по-малко за разлика от Русе и София, където са общо 6.

„Ако страната беше представена от Варна, а не от София в световната класация „Правене на бизнес“, България щеше да се придвижи 25 позиции по-нагоре, от 82-ра на 57-ма“, заяви Рита Рамальо, мениджър „Глобални индикатори“ в Световната банка.

Изпълнението на договорите в морската столица поставят града на 9-то място в класацията, като периодът е близо 13 месеца. Докато в Русе процесът отнема по-малко от 11 месеца, а в София цели 19 месеца, поради по-голямата натовареност и закъснения, свързани с вътрешната организация на работата на съда.

Плевен е вторият по ефективност град за стартиране на бизнес в страната след Варна, след него се нареждат Бургас и Пловдив.

При процедурата за получаване на разрешително за строеж в морската столица се чака повече от месец спрямо София, която е единственият град в страната с бързи услуги за получаването на разрешително за строеж. Най-лош резултат има Русе, където за документа се чака 165 дни. Разходите за процедурата в града са най-ниски в България и са под средните за ЕС – 1,9% от стойността на имота. В доклада отбелязват, че получаването на разрешително за строеж в българските градове е относително по-затруднено и свързано с повече разходи спрямо средните показатели за ЕС.

София изостава спрямо повечето по-малки градове в страната във всички теми с изключение на получаването на разрешително за строеж, заради по-голямото търсене на бизнес услуги в града. Сходна тенденция се наблюдава в Будапеща, Унгария. Букурещ обаче се представя относително добре в сравнение с по-малките градове в Румъния.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес