Варна чества 139 години от Освобождението си

Провъзгласили го половин година след Санстефанския договор

Варна чества 139 години от Освобождението си от турско робство с благодарствен молебен, отслужен от Варненския и Великопреславския митрополит Йоан."Духовно-просветният център "Св.Архангел Михаил"е специално място за празника, защото тук на 27 юли 1878 г. варненци са посрещнали с хляб и сол руските войски, предвождани от генерал Столипин. Помним тяхното дело, пазим своята история, защото историята е разказ за свободата", каза в словото си кметът на града Иван Портних.Поздравления към варненци отправи генералният консул на Руската федерация Сергей Лукьянчук.

Варна се е освободила половин година след Санстефанския договор. Съдбата й се решава на масата на преговорите с тежката дума на германския канцлер Ото фон Бисмарк.Връхлитайки в резиденцията на турските делегати, той ударил по масата с ултиматум да предадат Варненската крепост на руските войни, припомниха от Музея на Възраждането в града.

На празника си Варна получава дарение -Гарибалдийско знаме, притежавано от италианския професор по история Алберто Кафарелли. Знамето става част от изложбата"Аргонавти на свободата" в Музея на Възраждането, която беше открита през месец май от Анита Гарибалди, правнучка на големия революционер.Знамето е било на Винченцо Пиетрогранде, който като младеж става доброволец в армията на своя кумир Джузепе Гарибалди.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България