Варна ще е с най-модерното рибарско пристанище

Проектът за пристана е на финалната права

Стойността на проекта е близо 16,6 млн. лева, като собственото финансиране от общината е 8,5 млн. лева

Случайно или не, но след като  премиерно се завъртя българският филм „Бартер“, сниман преди  повече от две години в най-древното рибарско пристанище във варненския залив- в местността „Карантината“, беше даден старт на проекта за изграждане на най-модерния пристан по Северното Черноморие. Режисьорът на лентата, която разказва истинска история за мутренски натиск над морските мъже, Атанас Киряков, сподели при представянето й, че може да има продължение, но едва ли е очаквал тогава да има такава оптимистична развръзка за съдбата им и възможност те да получат своя територия.

Проектът за изграждане на модерно пристанище в Аспарухово е на финална фаза, надяваме се скоро да получим подкрепа, след което предстоят процедури за избор на изпълнител и строителството може да започне след края на сезона, съобщи при огледа на инфраструктурните ремонти в квартал Аспарухово кметът на Варна Иван Портних. Той пръв пусна във Фейсбук снимки на бъдещия рибарски пристан. Правителството учреди миналата година в полза на община Варна безвъзмездно право на строеж върху имот, част от морското дъно, в границите на вътрешните морски води на България в Черно море. Това ще позволи на община Варна да реализира проекта по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020.

14-4Авторите на проекта са екип от Института по хидро- и аеродинамика към БАН, начело с проф. д-р инж. Румен Кишев. Самата конструкция, защитна стена и симулационен модел за вълновото натоварване са разработени от инж. Красимир Маринов, подводната хидрография с подробна снимка на морското дъно са дело на инж. Йордан Добрев, припомни главният архитект на Варна Виктор Бузев. Стойността на проекта е близо 16,.6 млн. лева, като собственото финансиране от 8.5 млн. лева беше одобрено с решение на Общинския съвет. Проведени са и срещи с сдруженията на рибарите при обсъждане на проекта. Той предвижда  пристрояване и надстрояване на съществуващото хидротехническо съоръжение, изграждане на нови пристанищни съоръжения за защита от ветрово и вълново въздействие, за обслужване на риболовните кораби и първа продажба на уловите от прясна риба. В резултат на  природните дадености морският бряг на местност „Карантината“ често е изложен на високи щормови вълни, които са опасни. Пристанището ще се намира в източния край на Аспаруховия парк преди военното поделение “Карантината“, дало името на местността. Цялата територия е около 20 дка, а сухоземната част на брега ще се шири на 4 дка, обясни арх. Бузев.

Пристанът е оразмерен за над 100 плавателни съда, като 60 на сто са за най-малките лодки, 30 на сто за по-големи и останалите - за корабчета с водоизместимост до 5 тона. Откъм брега ще има голяма рампа с колесари, за да влизат лодките в морето. Ще има сервиз за ремонт на плавателните съдове. Проектът предвижда и сграда на три нива с много интересен архитектурен силует. На първо ниво ще има плотове за пресния улов, сортирането му за първа продажба, генератор за натрошен лед. Оттук прясната риба ще бъде транспортирана в търговската мрежа. За рибна борса има специфични изисквания и затова не се предвижда да има, уточни главният архитект. На второ ниво ще бъде разположена каюткомпания, нещо като малка заседателна зала, където ще се правят инструктажи за морските мъже. На третото ниво ще е администрацията на порта, ще има кабинет за експертите на ИАРА, които ще правят одит и проверки на място.

В сградата ще има магазин за рибарски такъми и стръв, място за кафе. За рибарите ще има указателно табло с актуална информация за разрешените или забранени риби за улов. Алеите на Аспаруховия парк ще завършват с панорамния мостик. Самата форма на вълнобоя ще е с място за пешеходци и разходки на порта, без да се пречи на работата и лодките. В южната част на пристанищната сграда откъм сушата ще има достъп за хора в неравностойно положение. Покривът на сградата ще бъде амфитеатрален с видимост към морето и града и ще може да се трансформира в открита сцена за различни прояви и артсъбития. Ако всичко върви успешно както досега, модерното рибарско пристанище трябва да е готово през 2020 г., смята Бузев.

Пристанът ще е естественият завършек на Аспаруховия парк, който местната управа смята да превърне в втората Морска градина на Варна. Очаква се предложението за Подробен устройствен план на квартала скоро да влезе в зала „Пленарна“ на ОбС, а след това да бъде приет и паркоустройственият план. Това ще даде зелена светлина за изграждане на алеи, места за отдих. А на следващ етап ще бъде даден старт и на проект за  модерно рибарско селище, удобно и сигурно за хората, отдадени на този поминък, но и с възможности за атрактивни изложения в него за ученици и туристи- с шиене на рибарски мрежи, майсторене на въдици, възпроизвеждане на рибарските занаяти и обичаи за укротяване на морски бури, за освещаване на нова лодка, за приготвяне на рибен курбан и др.

Рибарското пристанище „Карантината“ ще бъде най-модерното по Северното Черноморие и ще съперничи на четирите по-нови пристана, изградени  на юг. Името на местността идва от времето на Кримската война, когато Варна е била основна база на английските и френски войски и когато е вилнеела една от най-големите холерни епидемии на 19 в. За лазарет служила местността „Карантината“ край кв. „Галата“, като името й идва от италианското „quaranta giorni“, което означава 40 дни. Толкова бил срокът, за който корабите престоявали на старото пристанище, за да отшуми заразата сред екипажите им.

От няколко години плажът и рибарското пристанище „Карантината“ стават лятна открита сцена на уникалния международен кинофестивал със същото име, организиран от школата „Дидал и приятели“.

Коментари

Задължително поле