Варна ще има нов музей на открито в сърцето на града

Варна ще има нов музей на открито, подобен на Римски терми. Това предвижда идеен проект,  изготвен след направените преди година уникални археологически разкрития в сърцето на града. При ремонт на градинката на ул. "Цар Симеон I" специалистите се натъкнаха на четири пласта история - от античност, през римско, византийско време до края на Османската империя. Оказа се, че в древността до това място е стигало и морето.

Община Варна финансира продължаването на проучванията с над 40 000 лв. и прегърна идеята на археолозите за обособяване на археологически парк. "Той ще се простира до Музея на Възраждането, Етнографския музей и ще обхваща крепостната стена и останките от късноантична баня, открити при изкоп на съседната ул. "Софроний Врачански", обясни доц. д-р Валери Йотов от Регионалния исторически музей. Той допълни, че предстои да бъдат премахнати две дървета с нарушена коренна система, "възседнали" крепостната стена на древен Одесос. Разкриването й продължава на север.

"След финала на проучванията на база на предписанията на Министерството на културата ще обявим обществена поръчка за проектиране на парка", добави началникът на отдел "Общинска инфраструктура" Тихомир Тимов. 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони