Варненка заболя от морбили след ски ваканция

Снимка: Архив

Първи случай на морбили регистрираха здравните власти във Варненска област. На 25 февруари в инфекциозната клиника на УМБАЛ "Св. Марина" е била настанена 40-годишна жена с опасната шарка. Жената се разболяла след ски ваканция в Добринище.

"Тя няма усложнения, назначено й е лечение. Все още не сме сигурни дали се е заразила в курорта, тъй като в края на януари съпругът й се е върнал от Украйна. Изпратили сме серуми и от двамата в националната лаборатория в София, за да уточним картината", обясни пред "Труд" д-р Янка Драганова, шеф на дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ-Варна.

Тя добави, че не всички лични лекари са изпълнили предписанието на РЗИ до 22 февруари да представят списъци с пациентите си до 18 г., които не са си направили задължителната имунизация и реимунизация с комбинирана ваксина против морбили, паротит и рубеола. Тя се поставя на 13 месеца и 12 г.

"Необхванатите трябва да бъдат издирени и ваксинирани, а неспазилите срока лекари ще бъдат санкционирани", заяви д-р Драганова.

Ваксината срещу морбили е въведена от 1969 г. Хората над 18 г., които не са наясно с имунизационния си статут, могат да проверят дали са защитени от морбили чрез кръвна проба и ако има нужда, да се ваксинират при личния си лекар или в РЗИ, след като си закупят препарата чрез предварителна заявка, уточниха от инспекцията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България