Варненската полиция предотврати три телефонни измами за 100 000 лв.

За месец мошеници прибрали над 60 000 лв. от лековерни жертви

21 жители на Варна и региона са били измамени по телефона от началото на октомври. Престъпниците, които до момента не са разкрити, са прибрали 33 500 лв. и 14 000 евро от лековерните си жертви. Полицията обаче е успяла да предотврати три удара за над 100 000 лв., при които мошениците са се представяли за служители на реда.

Данните съобщи директорът на ОДМВР-Варна старши комисар Даниел Пашов. Според него броят на измамите по телефона продължава да е голям, тъй като възрастните хора се доверяват повече на обаждания от мними полицаи, отколкото на истинските. Те често изпитвали трудности при легитимацията, тъй като пенсионерите приемали с подозрение служебните им карти. "Трябва да е ясно, че полицията по никакъв повод не иска да бъдат давани, хвърляни или оставяни пари на поляни, до камъни и кошове", подчерта Пашов. Той отчете, че от началото на лятото има отчетлив спад на кражбите.

През сезона те са били 1364 - с 400 по-малко от миналия, като тенденцията се запазва и през октомври. За да опази реда в малките населени места, от началото на месеца дирекцията осигурява ежедневно присъствие на пътни и охранителни полицаи, които на смяна обхождат по 10 села, уточни Пашов. От януари мобилни екипи са направили 220 посещения в селища в областта и са реагирали на 38 сигнала.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България