Варненска художничка "нарисува" 50 картини с миди

Художничката Златка Божилова/вляво/ представи творбите си, а Румяна Камбурова от Природонаучния музей във Варна -посочи цялото разнообразие миди и охлюви у нас

В Археологическия музей във Варна откриха уникална авторска изложба с 50 пана, изработени изцяло от черупки на миди и от охлюви. Картините са "нарисувани" от Златка Божилова, художник-приложник. "Море, нарисувай ми картина" е поредната й седма изложба, за която тя е събирала стотици миди на брега по цялото Черноморие. Авторката не използва бои в творбите си, а е съчетала естествените цветове на черупките. Морето ме вдъхновява и като че ли ми казва:избери си най-красивите миди.

Ние сякаш разговаряме с него, казва Златка Божилова. Тя е инженер по образование, дългогодишен преподавател по математика и физика във варненски техникум, като след 36 години, посветени на учениците, поема нов път -към света на изкуството. Занимава се с иконопис, рисуване, но предимно твори пана от мидени черупки, пясък и раковини. "Нарисувала" е с тях катедралата "Св.Успение Богородично", всички сезони, посрещане на Коледа, както и любимите си рози в различни цветове.

Със своя сбирка в изложбата участва и Природонаучният музей във Варна. Представено е цялото видово разнообразие на миди с професионално отбелязване на наименованията на използваните от приложничката материали.

Описаните в България миди са 72 вида, а охлювите са 371. Черноморските представители са съответно 48 и 61 вида, посочи Румяна Камбурова, експерт от музея.Най-голямата у нас е блатната мида, която стига до 15 см, а най-масовата е черната, която е естественият филтратор на морската вода, но е застрашена от преселилия се у нас рапан от Японско море.

Коментари

Задължително поле