Арестуван е бившият шеф на контраразузнаването в Македония

Благотворителен концерт събира пари за възстановяване на паметника на Шести артилерийски полк в Сливен

Обучаваха общинари да помагат на домоуправители

Президентът удостои с плакет „Св. св. Кирил и Методий“ Съюза на българските писатели (СНИМКИ)

Тръмп: САЩ остават стабилен партньор на Саудитска Арабия въпреки съмненията покрай смъртта на Хашоги

Българите зад граница искат да ги представляват нови организации

Столична община: Изтича срокът за такса смет

Нов препъникамък за Брекзит – Гибралтар Испания плаши с вето споразумението за напускане

Все повече млади в САЩ предпочитат съвместно съжителство без брак

Стълб спасил влака в Кресненското дефиле от падане в реката

Премиерът на Испания обяви, че може да насрочи предсрочни избори

Менте намаления дебнат този Черен петък Ако на витрината пише “- 70%”, всички стоки трябва да са със 70 на сто по-ниски

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 21 ноември 2018

Дворът на кирилицата посрещна висши държавници от Бурятия, Калмикия и Чечня Откриха още 4 бюст-паметника в Алеята на писателите

Бумащина спира 30 млн. лв. за лекарите Всяка година касата пренасочва огромна сума от перо на перо

Варненските затворници стават новодомци

Входът на Варненския затвор, строен през 1928- 1930 г.

Със сигурност за свобода най-много копнеят лишените от нея . Дори и да не са чували или чели написаното някога от Сервантес, че тя е „ … едно от най-ценните блага, с които небесата даряват хората. С нея не могат да се сравнят нито съкровищата, които крие земята, нито тези, които таи морето”.

Зад решетките във Варненския затвор излежават присъди 412 души. Дните им, които се сливат в едно безкрайно сиво ежедневие, се разнообразяват сега не толкова в очакване на наближаващите празници, а от утехата , че скоро ще се ширят и мечтаят за свободата си в европейски килии. Ще имат 90 тоалетни вместо 9 досега, бани във всеки коридор, нова дограма, прозорци , врати, фаянс и освежена боя. Ще останат наполовина- 272 –ма обитатели според изискванията за площ по 4 квадрата на човек. Ремонтът на затвора е на стойност 1.1 млн.лева, като финансирането е осигурено от държавния бюджет, посочи шефът му комисар Йордан Йорданов . Освен във Варненския обновяване се извършва и в другите два проблемни затвора в Бургас и Сливен също с пари от хазната, предоставени на правосъдното министерство и на Главна дирекция ”Изпълнениe на наказанията“ .

16-3
Така изглеждат ремонтираните затворнически килии и новите санитарни възли.

Такъв мащабен ремонт се прави след 86 години, откакто Варненската тюрма е въведена в експлоатация през 30-те години на миналия век, строена тогава с 22 млн. лева. До сега е правена само реконструкция за съществуващия киносалон и малко освежаваща козметика. Организацията за ремонт във всеки дом не е лесна работа, а пък в затвора се оказва съвсем трудна. Половината обитатели са преместени в общежитието в Разделна заедно с командировани надзиратели и в основния корпус са останали тези с най-тежките и доживотни присъди, както и болните пандизчии. Ремонт вече е направен на затворническото общежитие от открит тип във Варна за стотина хиляди лева от фонд „Затворно дело”, който акумулира част от изкараното от труда на лишените от свобода . С 1.2 млн. лева по норвежкия финансов механизъм приключи обновяването на затворническото общежитие в Разделна, последното строено в края на соца по готов проект на училище „Вела Пеева“ във Варна и затова килиите му са като класни стаи по 56 кв.м , припомня комисар Йордан Йорданов, който 16 години му е бил началник, а вече 21 години трупа трудов стаж зад решетките , където е започнал като надзирател. Според него общежитието в Разделна, строено някога за затворения вече керамичен завод-с терен над 200 дка и изследван за земетръси, може да поеме някой ден функциите на основния корпус на затвора във Варна, който с разрастването на града, се озова почти в центъра му.

Зад решетките чакат с възторг новодомството си, но дано ентусиазмът от придобивките не трае за кратко, надява се началникът на Варненския затвор. Поддържането на спалните помещения е грижа на обитателите им, месечно им се раздават хигиенни препарати да ги лъскат, общите части се чистят по график. Най-отговорни в задълженията по реда се оказват пандизчиите с по-високо образование и тези, които излежават не една и две присъди и са свикнали с порядките.

Началникът на Варненския затвор комисар Йордан Йорданов е започнал като надзирател и има вече 21 години трудов стаж зад решетките.
Началникът на Варненския затвор комисар Йордан Йорданов е започнал като надзирател и има вече 21 години трудов стаж зад решетките.

Заради мизерията досега в малките килии, които не стават за преграждане с паравани за тоалетните, затворниците и тук започнали да съдят държавата. След решението на Европейския съд по правата на човека по „Нешков и другите срещу България” е тръгнала лавина от дела. От обитатели на Варненския затвор има заведени 40 и някои вече са спечелени. „Абсолютен парадокс е , че тези хора са извършили тежки престъпления против личността, което предполага, че дължат държавни разноски и кръвнина, печелят тези дела срещу държавата, но никой не си търси парите, потърпевшите не знаят, че са постъпили средства по сметките им, за да си ги вземат. Делата за битови условия и издръжка се печелят лесно –само с една счетоводна експертиза“, коментира комисар Йорданов.

80 на сто от затворниците край морето са рецидивисти. Немалка част от тях работят- в металообработвателния цех, правят профилите за сухото строителство. Сглобяват новите пластмасови казани за чистота във Варна, както и големите 6-кубикови контейнери за строителни отпадъци. Извращения от 2014 г. няма или поне не се е чуло да има. Повечето опити да вкарват дрога и пиячка се пресичат, защото колкото и да са изобретателни начините за това, вече се знаят -като например как се вкарват 5 л водка в електрожен на работник, наркотик в паста за зъби и пълнител на флумастер, или залепен под марката на плика за писмо.

26 са осъдени до живот. Сред тях е младият Георги Цветков, син на бивш лидер на СДС , който през 2009 г.уби по особено жесток и мъчителен начин с 50 прободни рани Радостина, която не искала да прави секс с него. Младежът още не е изкаран от зоната на доживотните в общата част, сам е в килия, има достъп до библиотеката, няма право на отпуск, а само на свиждане с близките си. А повечето от бившите осъдени на смърт и със заменени доживотни присъди с указ на президента, са отдавна забравени, изоставени и вече никой не ги търси. Спасението да имат някакъв човешки контакт идва от неправителствените организации и срещите с тях.

Рекордьор по престой в затвора край морето е бил Марчо Варната, отдавна покойник. От своите 60 години живот е търкал нара 40 години за почти целия спектър престъпления без убийство- хазарт, съжителство без брак, което по стария НК в социализма е било наказуемо, изнасилване и т.н.

Картини и графики красят всички стени и коридори на Варненския затвор. Творбите са на известния фалшификатор на валута Данчо Каратиста, който стана член на СБХ, докато търкаше нара 12 години , а двамата му синове получиха по-малки присъди за разбитата печатница за пари и документи-менте през януари 2004г. Красивата дърворезба на иконостаса в параклиса „Св. Димитър” пък е дело на освободения предсрочно Радослав Радев, известен с прякора Кучето. Две години след като излязъл на свобода , той се връщал да дялка дървото в затворническия храм. Владимир Ковачев е осъждан за убийството на съпругата си и за групово изнасилване на 30 студентки по тогавашната разработка „Черна котка” заради изображението на календара в таванската стая, където били поваляни жертвите. Ковачев е изтърпял половината от наказанието си от 12 години затвор, станал библиотекар, прописал стихове и издал стихосбирка. Сега е отново с тежко обвинение този път за лихварство.

В Разделна търка нара и 49-годишният шампион по вдигане на тежести Ангел Генчев, който след рекорда си през далечната 1988 г. в Сеул прави задно салто, станало емблема на олимпиадата. Но според него атрактивното изпълнение му носи лош късмет и животът му тръгва надолу. Неговата история от златото към затвора беше разказана в документалния филм „Салтомортале” на режисьора Борислав Колев. Във Варненския затвор шампионът изтърпява няколко ефективни присъди , които според сметките му са вече 12 години.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. като пишете нещо, го проверявайте – иначе си правите свободни съчинения

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.