Варненските учители ще се тестват за COVID-19 в поликлиниките и здравните кабинети

Масовото тестване на учителите за COVID-19 във Варна ще започне от 25 януари и ще продължи до 3 февруари, съобщи директорът на РЗИ-Варна Дочка Михайлова. В този период желаещите преподаватели могат да си направят изследването в някоя от общинските поликлиники или в здравните кабинети в училищата. 

Ваксинацията на медиците продължава, като към момента първа доза е поставена на 1425 души, а втора - на 383. Следващата доставка на ваксини на Пфайзер се очаква между 1 и 4 февруари. "Надяваме се количеството да е достатъчно, за да започнем и имунизациите на преподаватели и в домовете за възрастни", обясни Михайлова. Тя посочи, че в листата на чакащите има 400 медици, като увери, че всички ще бъдат ваксинирани. 

От РЗИ-Варна отчитат траен спад в заболеваемостта от коронавирус. За миналата седмица положителните проби са 175 и няма нито един случай в училищата и детските градини. Свободните легла в COVID-отделенията в момента са 324. Затова болниците ще могат да закрият част от тези структури, но с ангажимента при ръст на болните да ги възстановят за 48 часа, поясни областният управител Стоян Пасев.

Коментари

Задължително поле