Василев решава за нова управленска структура в Народния театър

Решението каква да бъде управленската структура в Народния театър зависи от неговия директор Васил Василев.

Културните институти сами определят кадровата политика, посочват от МК

Появи се информация, че премахват постовете на Кръстева и Морфов

Решението каква да бъде управленската структура в Народния театър е в ръцете на неговия директор, обясниха от Министерството на културата по повод появилата се информация, че новият служебен министър на културата Найден Тодоров отказал да подпише новата управленска структура на Народния театър, предложена от директора Васил Василев.

От министерството се позовават на Закона за закрила и развитие на културата, според който културните институти определят самостоятелно своите задачи и структура съобразно предмета на дейността си.

В позицията си от министерството посочват, че утвърждаването на структурата на съответните институти е задължение на техните директори. В Министерството на културата към момента не е постъпвала променена управленска структура на Народния театър „Иван Вазов“. Постъпил е Устройствен правилник за дейността му, което обаче е нещо съвсем различно. Той е върнат към театъра от Правна дирекция на МК за дребни корекции в законовата част, за да бъде напълно издържан юридически.

"В Министерството на културата е постъпил проект за Устройствен правилник на Народен театър „Иван Вазов”, който след съгласуване с дирекция „Правнонормативна дейност и публични предприятия“ е върнат за корекции", потвърждава се в официалното становище на МС. Този правилник още не е представен за утвърждаване от министъра на културата, а засега се разглежда и съгласува от съответни дирекции във ведомството. Но той не засяга структурата на културния институт, не засяга длъжностите на пиара и главния режисьор, както и каквито и да било други позиции, категорични са от министерството. „Директорът Васил Василев сам може да премахне тези длъжности, може да реши дали да ги има, или да ги няма. Според закона министърът няма това право“ обобщиха от културното министерство.

Позицията на министерството идва след като преди ден се появи информация, че Васил Василев е изпратил до Министерството на културата нова управленска структура, в която липсват позициите на пиар и главен режисьор, които в момента се заемат от Велислава Кръстева и Александър Морфов. Засега директорът на театъра Васил Василев и Велислава Кръстева не коментират последните събития. Морфов коментира, че не знае за готвените структурни промени, според които длъжността му "главен режисьор" е премахната.

„Аз нямам никаква идея. Разбира се, аз очаквах отдавна да бъда уволнен от лицето, което заема директорския пост - Васил Василев - поради явната нетърпимост между творческата и административната идея", каза той пред БНР.

Както „Труд News” писа скандал в Народния театър се разрази през октомври, когато главният режисьор Александър Морфов надраска вратата на пиарът Велислава Кръстева  с надписи “ДПС” и “Връзки с обществеността на Ахмед Доган”. От своя страна Велислава Кръстева обвини Морфов в дискриминация, а по случая беше започната проверка, назначена от министерството.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура