Васил Василев: Минеков се опитва да кадрува в Народния театър

Близо месец  след като започна публичният скандал между главния режисьор Александър Морфов и пиарката Велислава Кръстева, директорът на Народния театър "Иван Вазов" Васил Василев се яви на изслушване в Комисията по култура и медии в НС. Той заяви, че служебният министър на културата Велислав Минеков, че се опитва да кадрува в театъра.

Василев припомни, че в медийни изяви Минеков е окачествил събитията в Народния като "война", която "води до тежък разпад". Според директора такова нещо няма.  "Поведението и действията на министъра създават впечатление у мен за лична негова намеса и опит да доведе насоката за лична моя свързаност в конфликта Морфов-Кръстева", се казва в декларацията на Васил Василев, прочетена пред депутатите.

"Минеков се опитва да кадрува в националните културни институти като чистка на политически опоненти", заяви още Василев. "Не съм предвидил бройка за политкомисари, няма как да изпълня бройката, както той го прави в НДК."

Директорът подчерта, че при назначаването си по-рано т.г. Александър Морфов не е поставил никакви условия или изисквания за партийна или политическа принадлежност на останалите колеги. "Проявявам разбиране към повишената емоционалност на творците и специфичната им индивидуалност на изразните форми, но това не може да води до нарушаване на чужди права и създаването на конфликти, застрашаващи нормалното функциониране на колектива", предупреди той. "В изпълнение на служебните си задължения Велислава Кръстева не е дала никакъв израз на политическите си възгледи и партийна принадлежност", категоричен бе Василев.

За момента последната информация от Народния театър е, че там тече вътрешно разследване на конфликта между Морфов и Кръстева. В парламента Василев подчерта, че все още не са излезли резултатите от него.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини