Васил Велев: В енергетиката ще има, при всяка една от хипотезите, свръхпечалби

Не искаме държавата да носи риск. Компенсациите се следват от тези, които са надвзели сметките за ток. В енергетиката ще има, при всяка една от хипотезите, при всяка една от цените през следващите 3 месеца, свръхпечалби в много по-голяма степен, отколкото са предложените от нас компенсации. Това каза за Bulgaria ON AIR председателят на АИКБ Васил Велев.

„Ако енергетиката върне част от надвзетото, ще останат в нея допълнителни стотици милиони печалби само за първото тримесечие. Предприятията ще бъдат компенсирани. Ще бъде възстановена добавената стойност, която хората са произвели, а им е иззета с високите сметки за ток. Разговорите с държавата продължават на техническо ниво. Когато стигнем до конкретните сметки, верифицирани от държавни органи, има по-голяма вероятност нашето предложение да бъде прието. Искаме 75% от горницата над 185 лв. При 119 лв. цена по мораториум и при 90 лв. цена за миналата година. 75-те процента не са под въпрос. Под въпрос е дали ще има таван на компенсацията, защото ако има таван и той е нисък, всъщност тези 75% се обезсмислят, защото влиза в действие таванът, който е много по-нисък. Колкото по-скъп е токът в Европа, толкова по-големи са печалбите на България и на българската енергетика. Предложихме да е функция цената на борсата, а не фиксирана сума. За декември ще бъде 129, а за януари, февруари и март трябва да е функция на цената на борсата, така че бизнесът да може да си прави сметка като приема поръчки, дава оферти - да калкулира съответното ниво на цените на енергията след компенсациите", допълни още Васил Велев.

"При една справедлива компенсация бихме имали обратното - ръст в икономиката, ръст в продажбите, назначаване на работници, повишаване на заплатите и потискане на инфлацията. Образуващият инфлацията елемент е високата цена на електроенергия. Ако има справедливо компенсиране на цената на електроенергията, има възможност инфлацията да намалява“, завърши Велев.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика