Васил Велев: Минималната заплата трябва да се договаря между работодатели и синдикати

Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Има глад за работници, включително и неквалифицирани и необразовани, каза председателят на АИКБ

Минималната работна заплата трябва да се договаря между работодатели и синдикати. Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев по Нова ТВ.

"Смятаме, че минималните заплати трябва да са различни за всичките икономически дейности. Имаме сектори, където средната заплата е над 3 000 лева, и други, където е под 1 000 лв. Има разликата три пъти в средните заплати”, каза Велев.

„Минимална заплата във всички случаи да е една и съща не изпълнява функциите си. В половин Европа, като брой наети работници, минималната месечна работна заплата не се определя от правителството, а от работодатели и синдикати. Там, където няма месечно определяна минимална заплата от правителството, средната заплата е с 60% по-висока”, обяви той.

„Смятаме, че зрелите индустриални отношения и добрият диалог между работодатели и синдикати са конкурентно предимство. Постигнали сме съгласие, че трябва да направим още един опит за договаряне на прозрачен механизъм, по който да се определя минималната работна заплата. За 2021 година отсега знаем, че ще е 650 лв. За това правим опити за 2022 г. за механизъм, който да я договаря. Ако погледнем назад, малко над 10% беше ръстът на средната работна заплата за изтеклата година, а малко под 10% е ръстът на минималната. Тоест за миналата година се движат в пакет”, обясни Велев.

„Важно е съотношението между минимална и средна заплата. Също и съотношението по икономически дейности и по региони. В някои от тях минималната ще се изравни със средната. Това важи и за някои икономически дейности, което не е добре”, смята той.

Според Велев в България няма безработица, а по-скоро глад за работници, включително и неквалифицирани и необразовани.

Коментари

Задължително поле