На 20 януари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 20.01.2020

Властелинът на екрана 100 г. от рождението на гения на киното Федерико Фелини

Предотвратиха опит за бягство от затвор край Амстердам

Филтрите за комини дават чист въздух на София Ефективността им е 80% и се усеща веднага. 100 устройства са спестили 1.5 тона вредни емисии за по-малко от година, предстои монтажът на общо 2000

Водата за Перник – без риск за София Вместо да източват язовира, ще захранват града

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 20 януари 2020

Емил Димитров: Да се прекара водата от „Мало Бучино“ до Перник е едно изключително голямо начинание

За демократите обвиненията срещу Тръмп са неоспорими Президентът играе голф във Флорида

Купуваме летни ваканции у нас с 40 на сто намаление

АТАКА с 5 въпроса към БСП за вота на недоверие

Тенис под дима от пожарите

Повече пари за реклама на наше вино в Китай Увеличават помощта само за бутилки със защитено наименование или произход

Путин се похвали с напредък по Либия Конференция в Берлин събра над 10 световни лидери

Светлинно шоу и реч на Джонсън в чест на Брекзит На 31 януари ще бъде пусната и специална монета

Васил Велев: Минималната заплата трябва да се договаря между работодатели и синдикати Има глад за работници, включително и неквалифицирани и необразовани, каза председателят на АИКБ

Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Минималната работна заплата трябва да се договаря между работодатели и синдикати. Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев по Нова ТВ.

„Смятаме, че минималните заплати трябва да са различни за всичките икономически дейности. Имаме сектори, където средната заплата е над 3 000 лева, и други, където е под 1 000 лв. Има разликата три пъти в средните заплати”, каза Велев.

„Минимална заплата във всички случаи да е една и съща не изпълнява функциите си. В половин Европа, като брой наети работници, минималната месечна работна заплата не се определя от правителството, а от работодатели и синдикати. Там, където няма месечно определяна минимална заплата от правителството, средната заплата е с 60% по-висока”, обяви той.

„Смятаме, че зрелите индустриални отношения и добрият диалог между работодатели и синдикати са конкурентно предимство. Постигнали сме съгласие, че трябва да направим още един опит за договаряне на прозрачен механизъм, по който да се определя минималната работна заплата. За 2021 година отсега знаем, че ще е 650 лв. За това правим опити за 2022 г. за механизъм, който да я договаря. Ако погледнем назад, малко над 10% беше ръстът на средната работна заплата за изтеклата година, а малко под 10% е ръстът на минималната. Тоест за миналата година се движат в пакет”, обясни Велев.

„Важно е съотношението между минимална и средна заплата. Също и съотношението по икономически дейности и по региони. В някои от тях минималната ще се изравни със средната. Това важи и за някои икономически дейности, което не е добре”, смята той.

Според Велев в България няма безработица, а по-скоро глад за работници, включително и неквалифицирани и необразовани.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.