ВАС отхвърли иск във връзка с референдум за Морската градина

Варненският административен съд остави без разглеждане иск на Инициативен комитет /ИК/ за провеждане на местен референдум за Морската градина и крайбрежната зона на Варна относно бездействието на председателя на Общински съвет Варна и прекрати делото.

Според иска шефът на местния парламент не уведомил ИК за установени нередности в събраната подписка за допитването, за да се стигне до тяхното отстраняване в едномесечен срок.

Според определението на магистратите искът е недопустим, поради факта, че твърдяното бездействие на председателя на ОбС във Варна е било предмет на друго дело от 2017 г., което е приключило с решение, в което съдът е приел, че не е налице такова бездействие.

Съдът отчита и обстоятелството, че Общинският съвет е отхвърлил предложението на ИК за провеждане на местен референдум за Морската градина и е отказал произвеждането на такъв, поради липса на изискуемия от закона брой подписи, както и поради обстоятелството, че поставените въпроси не са от компетентността на местния парламент.

ИК обжалва решението на ОбС и има образувано друго административно дело, съобщиха от пресцентъра на ВАС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България