ВАС прекрати правомощията на кмета на Благоевград Румен Томов

Кадър от bTV

С окончателно решение на Върховния административен съд правомощията на кмета на Благоевград Румен Томов са прекратени предсрочно.

След получаването на документите в Административен съд –Благоевград и Общинската избирателна комисия, като страна по делото, ще започне процедурата по насрочване на частични избори за кмет на областния център, информира БНР.

Още миналата година съдът в Благоевград постанови решение за предсрочно прекратяване на правомощията на кмета Румен Томов, като така потвърди и решението на Общинската избирателна комисия от месец април, 2020. Той обаче обжалва това пред магистратите от ВАС, като делото беше спряно и заради произнасянето на конситуционните съдии по текстове от ЗМСМА, засягащи собствеността и участието в търговски дружества на избрани кметове. Румен Томов беше пропуснал да направи това в законоустановения едномесечен срок.

След съдебна битка, продължила повече от година, окончателното решението на ВАС вече е факт, потвърди председателят на ОИК адв. Мартин Бусаров, като уточни каква е процедурата след това: "Актът, който сме издали, остава в сила за прекратени правомощия, а ние имаме задължение да уведомим Централната избирателна комисия, за да дадат на президента предложение за дата на изборите".

Според юристи частичните избори за кмет на Благоевград, които президентът трябва да насрочи, след като бъде уведомен от ЦИК, най- вероятно ще бъдат през месец юни. 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика