Вдигат данъците на 3,4 милиона автомобила над 5 години

Плащаме за стар и мощен Голф повече отколкото за нов Мерцедес

Общините ще определят размера на отстъпките

Данъците на 3,4 млн. автомобила на възраст над 5 години ще бъдат повишени от 2019 г. Това гласи пакетът от промени в данъчните закони, който беше обсъден от работодатели, синдикати и министри на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Ако човек декларира, че използва две жилища за основни с цел да ползва отстъпка от 50% от налога, няма да може да ползва отстъпката за нито един от имотите, гласят още промените.

При подаване на годишна данъчна декларация дължимият данък върху доходите за довнасяне ще се закръглява към всеки пълен лев след приспадане на всички отстъпки и облекчения. Сега данъкът се закръглява след приспадане на направените през годината авансови вноски, а след като се изчислят отстъпките (например 5% за безкасови плащания) отново може да се окаже, че в хазната трябва да се внасят и стотинки.

Измененията в данъчните закони са подкрепени от работодателите и синдикатите, каза след заседанието вицепремиерът Валери Симеонов. „Подобно единодушие по промените в данъчните закони не се е случвало от години”, допълни той и обясни, че се очаква до сряда промените да бъдат внесени в парламента.

Синдикатите обаче се обявиха против вдигането на данъка за старите коли, като заявиха, че така се удрят хората, които не могат да си купят нови. Сега за коли с двигател до 74 kW (100 конски сили) и по стандарт Евро 3 и Евро 4 данъкът се плаща с 50% намаление, а за Евро 5 и Евро 6 - с 60%. С промените за Евро 3 отстъпка няма да има, за Евро 4 става най-много 20%, за Евро 5 - до 40%, а за Евро 6 - до 60%.

Отстъпките ще се определят от общините и ще важат и за по-мощните коли. Промяна има и в коефициентите за възраст на колите, от които също зависи размерът на данъка, което води до намаление на налога за автомобили до 5 г. с до 67%. В същото време за по-масовите коли на 10-15 години, с мощност 75-100 конски сили, данъкът ще нарасне с близо 40%. За колите с малък обем на двигателя, на 5-10 години и по стандарт Евро 4, данъкът ще бъде увеличен с 60%. Например за кола в София на 11 г. със 100 к.с. данъкът сега е 37,74 лв., а догодина ще бъде 61,56 лв. За кола до 5 г. със 140 к.с. в София данъкът сега е близо 400 лв., а ще стане 200 лв., ако е по стандарта Евро 5 и 130 лв., ако е Евро 6.

С промените данъкът за Голф на 21 години и мощен двигател ще бъде по-голям отколкото за нов Мерцедес С класа. В София сега данъкът за коли с мощност на двигателя над 110 kw е по 1,54 лв. за 1 kw. Ако тази стойност се запази и през 2019 г., за Голф с двигател от 150 конски сили, произведен през 1998 г. и отговарящ на стандарта Евро 3, данъкът ще бъде 186,34 лв. В същото време данъкът за Мерцедес C 220D 4MATIC, с дизелов двигател със 170 конски сили и произведен през 2017 г. ще бъде 177,23 лв., ако общината приеме най-голямата възможна отстъпка. Това е намаление с 67% спрямо налога за Мерцедеса за тази година - 539 лв.

 

С изменения в закона

По-висок налог за джипове на фирми

По-високи данъци ще плаща бизнесът за всички автомобили до 3,5 тона, които са регистрирани като товарни, предвиждат промените в данъчните закони. Това се отнася както за „баничарки”, които зареждат магазини с храна, така и за редица луксозни джипове, които са регистрирани от фирмата като товарни автомобили с категория N1. Значително по-високи ще бъдат и данъците за леките коли, които са оборудвани като товарни за да доставят например офис материали или части за машини. Всички тези товарни автомобили ще се облагат като леки от началото на 2019 г. В момента товарните автомобили с технически допустима максимална маса до 3,5 т се облагат с данък върху превозните средства в размер от 10 до 30 лв. за всеки започнат тон товароносимост. Именно затова, както и за да се правят опити за ползване на данъчен кредит по ДДС, редица мощни и луксозни джипове са регистрирани като товарни - с категория N1. Собствениците на товарни автомобили плащат в пъти по-нисък данък върху превозните средства, като икономията може да стигне над 100 пъти, което освен до неравнопоставеност между собствениците, води и до значителна загуба за общинските бюджети и създава предпоставка за използване на категорията N1 само с цел избягване на данъци, пише в мотивите на Министерството на финансите.

 

Смяна на режима

Наградите до 100 лв. стават необлагаеми

Паричните и предметни награди на стойност до 100 лв., от игри, състезания и конкурси, които не са предоставени от работодател или от лицензиран хазартен оператор, ще бъдат без данъци от началото на 2019 г. Това предвиждат промените в данъчните закони, подготвени от Министерството на финансите. В момента без данъци са наградите на стойност до 30 лв.

За парични и предметни награди с по-висока стойност ще бъде променен режимът за облагане. Предвижда се данъкът от 10% да се удържа и внася в хазната от самата фирма, която дава наградите. В момента хората, които спечелят наградата, имат задължения да я обявят в годишната си данъчна декларация и да платят дължимия данък. Предложението намалява административната тежест както за хората, както и за фирмите – платци на наградите, които няма да са задължени да издават служебни бележки за стойността им. Всички тези правила се отнасят например за награди, давани от търговски вериги и радиа в рамките на техни рекламни кампании.

 

Начисляване на ДДС

Нови правила за ваучерите за храна

02-11Нови правила за издаването на ваучери за храна ще бъдат въведени от началото на 2019 г. При ваучерите за конкретна цел, каквито са тези, предоставяни за храна на работниците, ДДС ще се начислява още при издаването им. След това фирмите, които издават ваучерите, ще може да ползват данъчен кредит по ДДС. Тези промени в Закона за ДДС са подготвени от Министерството на финансите за да отговорим на изискванията на директива на ЕС. За самите работници, както и за търговците на храни, които приемат ваучери, няма да има никаква промяна.

 

Вноските за пенсия върху заплати до 3000 лв.

Бизнесът се обяви против по-висок осигурителен праг

Бизнесът се обяви против идеята максималният осигурителен доход да бъде повишен от 2600 лв. на 3000 лв. от началото на 2019 г. Това беше договорено през миналата седмица на среща между правителството и синдикатите. На нея присъстваха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Валери Симеонов, министърът на финансите Владислав Горанов и представители на КТ „Подкрепа” и КНСБ. Наред с това беше изоставена досегашната идея да бъде премахнат таванът за новите пенсии, а беше договорено таванът за всички пенсии да бъде увеличен на 1200 лв. от 1 юли 2019 г.

По този повод Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) разпространи официална позиция, в която се посочва, че декларира категоричното си несъгласие с провеждането на сепаративни срещи със синдикалисти, зад гърба на национално представителните организации на работодателите и други компетентни органи, с правомощия да провеждат политиките в областта на държавното обществено осигуряване.

„Заявените намерения за промени в основни параметри на пенсионно осигурителната система са приети очевидно в условията на преобладаващи популистки нагласи преди провеждането на изборите за Европейския парламент и за органи за местно управление, под синдикален натиск, без необходимата оценка на въздействие, без обществени и експертни консултации, вкл. с организациите на пенсионерите и други заинтересовани страни. Не са отчетени основни принципи на разходопокривната система на пенсионнo осигуряване”, посочват от АОБР. Оповестените намерения влизат в драстично противоречие с огласените предизборни обещания и управленската програма на управляващата коалиция за отказ от увеличаване на данъчните и осигурителни задължения, съхраняване на условията за инвестиции и бизнес, както и със средносрочната бюджетна прогноза за 2019-2021 г., допълват работодателите. Организацията настоява за провеждане на незабавна среща с участието на премиера, министрите на финансите и на социалната политика, както и с управителя на НОИ.

Коментари

Задължително поле