Вдигат осигуровките на фермерите

560 лв. става минималната сума, върху която ще правят вноски за старини

Без промяна в майчинските

Земеделските производители ще плащат по-високи осигуровки от 2019 г., предвижда проектът за бюджет на Държавното обществено осигуряване (ДОО). Минималната сума, върху която ще се осигуряват фермерите, се повишава от 350 лв. на 560 лв. на месец. В резултат размерът на вноската нараства от 109,55 лв. на 175,28 лв.

Догодина минималната заплата ще се повишава от 510 лв. на 560 лв. Това ще бъде и най-ниската сума, върху която самонаетите могат да се осигуряват. "Не е предвидено административно увеличаване на минималните осигурителни доходи", заяви социалният министър Бисер Петков след заседание на Надзорния съвет на НОИ. Повишава се максималният осигурителен доход - от сегашните 2600 лв. на 3000 лв. Срещу това обаче се обявиха работодателските организации.

"С промените за максималния осигурителен доход, отказът от дебат по темата за отпадане на тавана на пенсиите и отказът от реформи в обезщетенията за временна нетрудоспособност ни дават основание да не подкрепим бюджета", заяви зам.-председателят на БСК Димитър Бранков.

Без промени остават обезщетенията за майчинство и безработица през 2019 г. Състоянието на трудовия пазар не налага да се увеличава обезщетението за отглеждане на малко дете през втората му година, заяви министър Петков. Така и догодина майките ще получават за отглеждане на малко дете от 1 до 2 години по 380 лв. В проектобюджета е предвидена промяна за прилаганата тежест за година осигурителен стаж във формулата, по която се изчислява размерът на пенсиите. Тя ще бъд 1,2%, като не се предвижда по-нататъшното й нарастване. Според Петков така ще се прекрати тенденцията да се разтваря ножицата между старите и новите пенсии.

Коментари

Задължително поле