Вдигат пилешкото и свинското месо

Расте износът от ЕС за Китай

Пържолата ще се продава с 22% по-скъпо спрямо миналата година, сочи анализ

Цената на свинското месо у нас ще се покачва през следващите месеци, сочи анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство.

След като през първите три месеца на 2019 г. цените на едро бяха относително ниски в сравнение с последните 3 години - 3,10 - 3,20 лв./кг кланично тегло, през следващите два месеца се прогнозира те да нарастват до около 3,50 лв./кг.

Според експертите причината е очакваният огромен недостиг на свинско месо в Китай и насочване на европейското производство усилено към износ. Това ще доведе до ръст в цените у нас, като през май спрямо година по-рано увеличението ще е с близо 22 на сто, посочват те в анализа.

Цените в България следват тенденцията в Европа, където също има поскъпване на свинското с близо 10 на сто на годишна база. Като причината е растящият износ на месо от ЕС, а основната дестинация е Китай, за където отива близо 39% от общия експорт, следвана от Япония - 11% от количеството.

Покачването на цените на свинското ще повлече нагоре и цените на другите меса и най-вече на пилешкото, твърдят от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство. Прогнозира се през идните два месеца цените на едро на пилешкото месо да се задържат около 2,95-3,00 лв./кг кланично тегло, което е с 2,2% под равнището за същите месеци на миналата година. През първия месец на 2019 г. в кланиците са произведени 7687,6 тона месо от бройлери, което е с 15,7% над произведеното количество през януари 2018 г.

Въпреки че европейските цени на едро на телешкото месо отбелязват понижение, задържайки се под нивата от 2018 г., у нас те ще останат на нивата от предходната година. Причина е, че те вървят с около 23% по-ниско от средноевропейските, твърдят експертите.

През януари в кланиците в страната са произведени 480,5 тона говеждо и телешко месо, което е почти наполовина спрямо количествата през същия месец на миналата година - 753 т.

 

Изкупните цени на млякото падат

25% повече сирене с палма от мандрите

Мандрите са произвели с 25 на сто повече сирене с растителни мазнини през февруари спрямо година по-рано, сочат още данните на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство.

В същото време производството на масла намалява с 32 на сто, но нараства количеството изкупено краве мляко - с 2,8% за година.

Прогнозата на експертите показва, че изкупните цени на кравето мляко ще намаляват плавно в следващите месеци. Очаква се средногодишната цена да е 0,59 - 0,60 лв./кг, което е с 3% под цените от 2018 г.

При овчето мляко продължава ситуацията на ниски изкупни цени. Те се очаква да бъдат в рамките на 1,1 - 1,15 лв./л, което е крайно неудовлетворително за производителите. Тези ниски цени ще намалят изкупеното овче мляко от мандрите до 26% от произведените обеми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика