Вдигат цената на парното с до 30%

Прогноза на Асоциацията на топлофикационните дружества

Газът ще поскъпне с 10-11% от началото на април, смята Кремен Георгиев

Тарифите са правени при 50 лв. за мегаватчас

Парното ще поскъпне с до 30%, прогнозира за “Труд” Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества в България. Според него повишението на цената ще бъде не от 1 април, веднага след изтичане на мораториума върху цените на тока и парното за битовите абонати, а от 1 юли - началото на следващия регулаторен период.

По принцип поскъпването на парното трябва да е най-малко с 50 на сто заради повишението на цената на газа, но не очаквам увеличението да е с повече от 30%, каза Кремен Георгиев. Крайното решение за цената на парното ще бъде взето от Комисията за енергийно и водно регулиране. Като КЕВР има още няколко дни, за да реши дали парното ще поскъпне от 1 април, или от 1 юли.

По принцип цената на парното се променя веднъж годишно - от 1 юли, но при резки промени в цената на газа може да има и по чести увеличения или намаления в цените на Топлофикациите. Настоящите цени на топлофикациите са пресмятани при цена на газа от 50 лв. за мегаватчас, а тези 50 лв. бяха прескочени още през месец август миналата година и от тогава цената е по-висока, обясни Кремен Георгиев. От 1 юли миналата година парното поскъпна средно с 16%. След това топлофикациите поискаха увеличение на цената още от 1 септември, но тогава от КЕВР заявиха, че няма законово основание за промяна на цената. Очакваше се от 1 януари парното да поскъпне, но промяната в цената беше отложена с гласувания от парламента по предложение на парламентарната група на ГЕРБ-СДС меморандум върху цените на тока и парното за бита. Този мораториум изтича на 1 април, но според Кремен Георгиев поскъпването на парното може да бъде отложено за 1 юли.

Увеличението на цената на газа от 1 април едва ли ще бъде с повече от 10-11%, каза Кремен Георгиев. Първоначалната прогноза на “Булгаргаз” беше за покачване на цената на газа с 58% от началото на април. Причина за това беше, че на 7 март на газовия хъб в Нидерландия газът поскъпна до рекордните 345 евро за мегаватчас. След това цените се поуспокоиха и във вторник бяха около 109 евро за мегаватчас. Но през януари и февруари, преди войната в Украйна, газът на борсата се продаваше за около 75-80 евро за мегаватчас. А през месец юни миналата година струваше около 25 евро на хъба в Нидерландия. Оттогава цената на горивото на хъба в Нидерландия е нараснала над четири пъти.

Цената на газа, който България купува от Русия, е свързана с котировките в Нидерландия. 70% от цената на газа за България се определя от цената на хъба в Нидерландия, а останалите 30% от цената се определят от стойността на алтернативните горива, тоест от случващото се на петролните пазари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари