Вдигнаха наемите в кв. „Студентски град”

Месец преди началото на академичната година стотици студенти търсят квартири в „Студентски град”.

Собствениците искат за двустаен апартамент от 250 евро до 2500 евро на месец

При продажба цената стига 1048 евро на квадрат

Наемите в кварталите „Студентски град” и „Овча купел” в столицата се повишават месец преди началото на новата академична година. Това показва анализ на сайта Imoti.net в дните, когато стотици студенти търсят да наемат или закупят жилище в София.

За последните 12 месеца средният наем за двустаен апартамент в „Студентски град” е нараснал с почти 17% и към момента е 6,8 евро/кв. м. За двустаен обзаведен апартамент, какъвто най-често търсят студентите, цената започва от 5 евро/кв. м и достига до 83 евро/кв. м. Тя зависи от типа строителство, локацията, обзавеждането и оборудването, които жилището предлага. Така на практика наемите започват от 250 евро и могат да стигнат до 2500 евро, твърдят брокери.

В другия привлекателен за студентите район - „Овча купел”, също има лек ръст на цените на наемите - от 8% на годишна база. Там средната сума, на която може да се намери двустаен апартамент, в момента е 4,7 евро/кв. м. Студентите, които са се спрели на квартира в този квартал, ще плащат между 230 и 430 евро.

Поскъпват и жилищата за продажба в „Студентски град”. За година цените са нараснали с 10%, като квадратният метър стига до 1048 евро. Без особена разлика в цените за продажба са жилищата в „Овча купел”, които в момента варират между 900 и 930 евро за квадратен метър.

Коментари

Задължително поле