Вежди Рашидов: България загуби един изключителен творец и интелектуалец, големия, незабравимия Любомир Левчев

Дълбоко ми е мъчно за бате Любо – винаги така му казвах. Светла му памет! Това заяви председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов пред "Труд" по повод кончината на поета.

По думите му, днес България е загубила един изключителен творец и интелектуалец - големият, незабравимият Любомир Левчев.

"Много сме близки отдавана - с изключение на последните 2-3 години, когато той беше болен, не сме си пропускали рождените дни, години наред си гостувахме. Любо е поет от световна величина. Той е човекът, който си позволи да постави началото на модерната поезия - успя от неговото време да влезе в модерното време и в този начин на изказ. Изключителен поет, винаги е бил с душа на голям артист. Жалко, че когато човек си отиде се сещаме да кажем, че е изключителен творец, а иначе водим едни безсмислени битки в живота, никому ненужни, от което остава само болка, рана и омърсено чувство", коментира Рашидов.

И Любо понесе много мръсотия, много отрицание, но те го доказаха като още по-силно и по-добре. Живя един живот на добър артист, мина през стъргата на властта, мина през всичко, за него нямаше тайни, продължи той. Мина през радости и разочарования, делили сме и тях, мина през чувството за лъжа от едно друго време – и той го усещаше като едно предателство и лъжа. Но в крайна сметка той не се отрече нито от миналото си, което беше достойно, нито от близките си приятели, с което доказа, че е мъжкар и голям, подчерта Вежди Рашидов.

Дълбоко ми се иска да повярвам, че колкото и малко да оставяме като народ, все някога ще излезем от тази кочина на чалгата, простотията и арогантността, и отново ще се върнем към онази ценностна система, с която сме възпитавали децата си. И отново да имаме нужда от големи хора като Любо Левчев. Надявам се, че той винаги ще бъде светъл пример за младите поколения, коментира още председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите.

"Издействахме гробно място в Алеята на творците в Централните Софийски гробища, говорихме и със Съюза на писателите да оформят официално документите. Това е едно чисто и подредено място, за достойните хора, които имат принос към националната ни духовност - да почиват в мир", съобщи Рашидов.

Коментари

Задължително поле