Вежди Рашидов: В правителството имаше още живот

Вежди Рашидов

Държавата не е абдикирала от културата, категоричен е министърът на културата в оставка Вежди Рашидов. Той посочи, че когато е приел поста, бюджетът на театрите е бил 48 милиона лева, а сега е 80 милиона лева.

"Хората работят и публиката се върна. Преди имаше една твърда заплата, но днес някои артисти взимат по 50-100 хиляди лв. хонорари. Те самите се нарекоха "мечките". Талантливите хора трябва да взимат. Аз не разбирам логиката защо един творец трябва да е беден, аз това не разбирам. Той трябва да е много талантлив, той трябва да носи публика. И тези, които носят публика - взимат", каза министър Рашидов по БНТ.

По темата за оставката на правителството, той коментира, че в него е имало още живот.

"Това, което аз самият съм направил с бедното ни министерство е: десетина театъра, десетина училища, археология, 5 нови музеи... Не е честно да се каже сега, като се пътува до Бургас за два часа и половина, че няма такава магистрала. Каквото можеше да се направи, се направи", допълни Вежди Рашидов.

По думите му, този кабинет е имал капацитет и потенциал да работи.

"Премиерът не е само министър-председател, а и партиен лидер и когато види, че в партията му има леко разместване или пък се получават разминавания в очакванията, нормално е той да има отношение и към партията си. В момента той спря един процес, за да провери какво е положението в обществото", допълни министърът на културата в оставка.

Коментари

Задължително поле