Вежди Рашидов обеща 5 млн. лв. годишно за археологически разкопки

Повече средства за археология са заложени в програмата на ГЕРБ при следващ управленски мандат. Това стана ясно от срещата в четвъртък на кандидатите за народни представители Вежди Рашидов и Менда Стоянова с археолозите, които работят по проекта за възстановяване на Голямата епископска базилика на древния Филипопол.

"Докъдето ви стига погледа, все са мозайки, дори на два пласта. Сега са зазимени, но елате през май или юни и ще ги видите в цялото им великолепие", с тези думи ръководителят на екипа от археоложи Жени Танкова посрещна гостите на обекта. "За археологически проучвания се предвиждат около 5 000 000 лв. годишно, тъй като това е заложено сред основните приоритети на Министерството на културата, ако ГЕРБ отново получи доверието да управлява. Лидерът ни Бойко Борисов е наясно колко важно за развитието на туризма е културно-историческото ни наследство, а когато той каже нещо, го изпълнява", декларира Вежди Рашидов.

"Като скулптор ще останете възхитен и от разкритите на обекта архитектурни елементи, които са в такова количество, че да се реализира автентичното възстановяване на Голямата базилика", каза археологът Жени Танкова.

Менда Стоянова коментира, че в България няма друга община като Пловдив, която да заделя от собствения си бюджет толкова много средства за археология, тъй като тя е сред важните приоритети на кмета Иван Тотев във визията му за развитието на града. След приключване на обектите обаче е необходима поддръжка чрез реставрационни ателиета и допълнителни специалисти към Археологическия музей, което Вежди Рашидов пое като ангажимент при следващо управление на ГЕРБ, независимо как ще се казва министърът на културата. Менда Стоянова и Вежди Рашидов са втори и трети в листата на ГЕРБ в Пловдив на предстоящите избори за Народно събрание, които ще се състоят на 26 март. Водач на листата е лидерът Бойко Борисов.

По време на пешеходната разходка на Вежди Рашидов и Менда Стоянова през Археологическия подлез много пловдивчани ги поздравиха и им пожелаха успех с думите: "ГЕРБ ще спечели изборите, а най-категоричната победа ще е в Пловдив".

Избори 2020. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Задължително поле