Стефан Софиянски предлага нова Конституция От 2007 г. сме член на ЕС и трябва да градим по нов начин нашите обществени отношения, заяви бившият кмет на София

От Белия дом официално съобщиха, че Тръмп няма да участва в Световния икономически форум в Давос

Евростат: На 100 хиляди българи се падат 64 общопрактикуващи лекари

Португалия открива специални коридори на летищата си за британците

Атанасовден е

Берлускони ще се кандидатира на евроизборите през май

Вучич: Сърбия приема решенията си въз основа на волята на совите граждани, а не според указанията на чужди правителства

Отново мръсен въздух в София, в някои части завишението е 6 пъти над нормата Завишени нива на фините прахови частици има в още няколко града

Франция запазва военното си присъствие в Сирия и Ирак и през 2019 г.

На 18 януари 2019 да почерпят

Германия: Никой не може да спре „Северен поток-2“

Принц Филип катастрофира

Алиша Кийс ще е водещ на музикалните награди „Грами“

Гори хранилище на химическия завод „Агрополихим“ в Девня

Депото за отпадъци в Кърджали от днес има компостираща инсталация

Вежди Рашидов откри изложба в парламента

Министър Рашидов и Здравец Хайтов призоваха законодателите да положат усилия за подкрепа на българската култура. Снимки: Пламен Стоименов

Изложбата е подготвена от наследниците на двамата творци Валерия Димовска и Здравец Хайтов

Изложба в подкрепа на българската култура и изкуство – “Карикатурите на Борис Димовски и героите на Николай Хайтов”, беше представена особено атрактивно пред депутати и журналисти вчера предиобед в Народното събрание. Близо 200 карикатури на Димовски и илюстрации на “Диви разкази” на Николай Хайтов бяха представени под звуците на ансамбъл “Пирин” в общата изложба, организирана от Фондация “Памет” с помощта на парламентарната Комисия за култура, чийто шеф е Вежди Рашидов.

Идеята на експозицията е да се обърне внимание на това, че българската култура се нуждае от по-високи държавни субсидии и от нов закон за меценатството, обясни Здравец Хайтов. Бившият културен министър Рашидов потвърди пред събралите се, че трябва да се направят усилия в тази насока.

Карикатурите са организирани в три основни раздела – политически шарж, портретни шаржове на известни личности и шаржове по темата “България”.

Друг сегмент от изложбата са илюстрации по “Диви разкази” на Николай Хайтов, правени от ученици от Художествената гимназия за конкурс по случай юбилейното издание на книгата с победител Люба Дашинова.

Общото между двамата автори е, че са родени и израсли в родопското с. Яврово и имат над 25-годишно творческо сътрудничество. Съвместно списват и рисуват списание “Родопи”, което съхранява традициите, обичаите и фолклора на региона.

Изложбата е пътуваща. На 3 март беше в Лондон. Следващата й дестинация е Варна, където ще бъде представена на 5 април в галерия “Арт салон” на радио Варна.

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.