Вирус и вирусолог

Министър Захариева: Планът „Маршал“ ще бъде следващият европейски бюджет

Хората под 20 години със забрана да излизат по улиците в 30 турски града

Кристалина Геориева: Намираме се в период на рецесия, много по-лоша от световната икономическа криза

Парламентът прие актуализацията на бюджета на първо четене

Депутатите удължиха извънредното положение до 13 май

ЕС затворен за света и след Великден

Лекари от ВМА: Не сме почивали от края на февруари

Почина певецът, изпял „Ain’t No Sunshine“

Сексът ни дава сили срещу COVID-19

Обявиха договора за производство на самолетите F-16 Block 70

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Гешев за данните за манипулиране разпределението на дела: Ако е истина, това ще е коронавирус в съдебната система

По-леки мерки след 3 дни спад на заразени (обзор)

Връщат на фирмите част от оборота

Вежди Рашидов откри изложба в парламента

Изложбата е подготвена от наследниците на двамата творци Валерия Димовска и Здравец Хайтов

Изложба в подкрепа на българската култура и изкуство – “Карикатурите на Борис Димовски и героите на Николай Хайтов”, беше представена особено атрактивно пред депутати и журналисти вчера предиобед в Народното събрание. Близо 200 карикатури на Димовски и илюстрации на “Диви разкази” на Николай Хайтов бяха представени под звуците на ансамбъл “Пирин” в общата изложба, организирана от Фондация “Памет” с помощта на парламентарната Комисия за култура, чийто шеф е Вежди Рашидов.

Идеята на експозицията е да се обърне внимание на това, че българската култура се нуждае от по-високи държавни субсидии и от нов закон за меценатството, обясни Здравец Хайтов. Бившият културен министър Рашидов потвърди пред събралите се, че трябва да се направят усилия в тази насока.

Карикатурите са организирани в три основни раздела – политически шарж, портретни шаржове на известни личности и шаржове по темата “България”.

Друг сегмент от изложбата са илюстрации по “Диви разкази” на Николай Хайтов, правени от ученици от Художествената гимназия за конкурс по случай юбилейното издание на книгата с победител Люба Дашинова.

Общото между двамата автори е, че са родени и израсли в родопското с. Яврово и имат над 25-годишно творческо сътрудничество. Съвместно списват и рисуват списание “Родопи”, което съхранява традициите, обичаите и фолклора на региона.

Изложбата е пътуваща. На 3 март беше в Лондон. Следващата й дестинация е Варна, където ще бъде представена на 5 април в галерия “Арт салон” на радио Варна.

 

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.