Великият Приор акад. Румен Ралчев пред “Труд news”: Орденът на Тамплиерите акцентира върху подкрепа на талантливи деца

Снимки: Андрей Тилков
Акад. Румен Ралчев влиза на 32-рия Конвент на Велик Приорат България.

Велик Приорат България отчете редица успехи за изминалата година

На 1 юни награждават деца от конкурсите за рисунка и есе

Орденът дарява по пет луксозни книги на всяко училище в София

Тридесет и вторият Конвент на Велик Приорат България - Ордена на Рицарите Тамплиери на Йерусалим се проведе в хотел “Санкт Петербург” в Пловдив. За него в страната пристигнаха специални гости - делегация, водена от Великия Приор на Велик Приорат Сърбия Драгутин Загорац. В рамките на събитието беше проведен и Велик съвет - заседанието на ръководството на Великия Приорат.

“Пролетният Конвент по принцип е отчетен за предходната година. Направихме отчет за 2022 година, дадохме указания и на някои командерии, които имат нужда да подобрят дейността си, но за сметка на това обявихме и командерия първенец за 2022 година.

Като първа точка в дневния ред на Конвента беше да предам как е преминал Магистралният съвет, който преди седмица завърши в Северна Македония. Това е световният форум на Ордена, на който се събират представители на всички Велики Приорати и там по аналогичен начин се отчете дейността за предходната година и се дадоха указания за развитието на Ордена за следващите три години”, разказа пред “Труд News” Великият Приор на Велик Приорат България акад. Румен Ралчев.

Той посочи, че целта е Великите Приорати в региона да продължат да си взаимодействат, както досега. За добър пример е посочен именно Велик Приорат България, който работи отлично с Великите Приорати в Северна Македония, Сърбия и Румъния.

По време на Конвента е направен и план за развитието на Ордена в България през следващата година.

“Радостното е, че освен всички мероприятия на Велик Приорат България редица командерии самостоятелно или съвместно с още една или две, правят своите регионални мероприятия, които са обърнати към подрастващото поколение - талантливи спортисти, шахматисти, математици и други. В края на месеца предстои провеждането на турнир по фехтовка, в началото на следващата година в Казанлък пък ще се проведе международен турнир по волейбол с участието на няколко отбора от балканските страни. Командериите по Черноморието продължават и развитието на различни инициативи, свързани със спортен многобой. В момента са подготвят още събития, които ще станат факт до края на годината”, каза още Ралчев пред “Труд News”.

Той подчерта, че общото между всички мероприятия, с които се ангажира Орденът е, че те са ориентирани към подрастващото поколение. В следващите дни предстои и спортен турнир, съвместно с Националната спортна академия, където ще бъде засадено дърво, а в основата му ще поставят капсула с обръщение към бъдещите поколения.

“По време на Конвента наградихме множество Рицари и Дами за техните заслуги през последните години, като имаме своеобразен бум на наградите, свързани с Медал за заслуга, и то първа степен - това е един от най-високите медали на нашия Орден. По различни причини се наложи преструктурирането на ръководството на няколко командерии и три от комадериите вече имат нови Командири, които бяха въведени в длъжност. Поставихме си за цел есента да бъде изградена втора командерия в град Пловдив и започваме по-усилена работа в Югозападна България”, каза още Ралчев.

Той отчете, че са приети 22-ма Рицари и Дами - новото попълнение за Велик Приорат България. По традиция Орденът приема около 40-50 души всяка година и се очаква есента да има още една група нови членове. Ралчев съобщи още, че седем души са повдигнати в степен Командир на храма - това е много висока степен за Ордена.

18 постуланти бяха посветени в Рицарско звание.

На въпроса каква беше отчетената година за Велик Приорат България, акад. Румен Ралчев отговаря: “През 2022 година получихме огромно признание от световната организация, тъй като през септември именно в София се проведе Магистралният съвет. Той се състоя за първи път от три години, заради ковид пандемията и всъщност беше признание, че Великият Приорат България се е запазил най-добре през това време. Всички присъстващи останаха изключително доволни и неслучайно всички мероприятия, които се провеждат в България, години наред се сочат като еталон. Във финансово отношение Орденът стои стабилно, поставили сме си и посока за развитие за следващата година”.

Ралчев каза още, че отчитат изключително добро представяне на всички по линия на международния конкурс за детска рисунка “Рицарят в мен” - няколко хиляди рисунки се състезаваха през изминалата година и предстои на 1 юни да бъдат наградени първите 25 деца в конкурса.

Назначение получиха трима нови Командери на командерии.

“Този конкурс се превърна в традиция, вече 12 години съществува и освен всичко друго е включен в календара на Министерството на образованието и науката - едно голямо признание, че това е важно и необходимо мероприятие. Паралелно с това върви и конкурсът по български език и литература, за есе - тази година имаме увеличаване на участниците - включиха се близо 800 творби от цялата страна. Също на 1 юни ще връчим медали, награди и стипендии за отличените деца. На събитието ще присъстват много директори на училища в столицата, тъй като Велик Приорат България дарява на всяко училище в София по пет книги - луксозно издание на “Да прецакаш дявола” от Наполеон Хип - много подходяща книга за горните класове, като наръчник за навлизане в живота, дарението се оценява на 45 000 лева”, каза още Ралчев пред вестника.

Той подчерта, че акцентът върху благотворителността на Ордена пада върху талантливите деца, тъй като вярват, че това помага изключително много на обществото.

“Много сме щастливи да видим как деца, които преди години са спечелили конкурса за детска рисунка, вече са завършили Художествената академия и правят своите изложби в нашата “Галерия 900”. Вече имаме две изложби на такива деца, на които сме помогнали. Именно това е същността на този конкурс за детска рисунка - насърчаваме деца да развиват таланта си и явно това реално се получава, след като те по-късно професионално стават художници”, завърши Ралчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи