Великобритания показа закона за излизане от ЕС

Великобритания оповести законопроекта за прекъсване на отношенията с Европейския съюз. Той е основен елемент от плана на правителството за напускане на ЕС до 2019 г. предвижда анулиране на договора, с който страната стана член на общността през 1972 г.

Законопроектът за „развода” ще преформатира съществуващото право на Европейския съюз в британско право, така че законите ще останат същите, когато Великобритания напусне блока. Хилядите законодателни актове обаче могат да бъдат изменени или отменени от британските законодатели.

Министърът на въпросите на Брекзит Дейвид Дейвис заяви, че новият закон ще гарантира "напълно функционираща правна система" при напускането на ЕС. "Този документ означава, че ще можем да излезем от съюза с максимална сигурност, приемственост и контрол", каза той в изявление.

Въпреки това преработването на повече от 40-годишно законодателство чрез отмяна на Закона за европейските общности от 1972 г. не е малка задача, а опозиционните партии настояват за промени, информира БГНЕС. "Имаме много сериозни проблеми с подхода на правителството и то не се заеме с нашите въпроси, няма да подкрепим законопроекта", заяви говорителят на основната опозиция за Брекзит Кейр Стармър. Опозиционните партии са особено разтревожени от предложението на правителството да използва специален изпълнителен орган, за да прокара закони без пълен парламентарен контрол.

Правителството публикува и документи по други важни въпроси, след като беше призовано от преговарящия на Брюксел, Мишел Барние, да направи това преди по-нататъшните преговори за излизане следващата седмица. "Трябва да знаем по кои точки сме съгласни и по кои точки не сме съгласни, за да можем да преговаряме сериозно", заяви Барние.

Великобритания очерта позицията си по отношение на ядрените материали, като страната напуска Европейската общност за атомна енергия, но иска да продължи да работи в тясно сътрудничество с нея.

Има и документ по съдебните въпроси - значимо препятствие, тъй като Лондон и Брюксел продължават да не са съгласни дали Съдът на Европейския съюз ще продължи да има същата юрисдикция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа