Великобритания поставя под 10-дневна карантина в хотел всички пристигащи

Британското правителство потвърди, че от 15 февруари влиза в сила задължителното карантиниране по хотели на пристигащи от огнища на зараза в чужбина за тяхна сметка.

Към собственици на хотели е отправено искане от правителството да осигуряват стаи за повече от 1 000 души дневно, става ясно от документи, свързани с новата мярка. Пътниците трябва да се самоизолират за 10 денонощия, като ще бъдат придружавани от охрана в случай, че им се налага да напускат стаите си. Очаква се средното заплащане за стая ще бъде от порядъка на 80 паунда на вечер.

Лейбъристите в опозицията заявиха, че мярката е прекалено закъсняла за справяне с навлизащите в страната нови щамове на Covid-19 от чужбина. Хотелите, които са подбрани, са в районите на по-големите летища, включващи "Хийтроу", "Гетуик", "Ландън Сити", Бирмингам, Бристол, Манчестър, Единбург, Глазгоу и Абърдийн.

Разпоредбата се отнася за британски граждани и пребиваващи в страната, които пристигат от 30 държави, поставени в т.нар. червен списък. Той включва най-вече страни в Южна Америка и Африка, където са засечени много случаи на заразявания с новите щамове. За повечето чуждестранни граждани от рискови държави вече е наложена забрана за пътувания.

Правителството предвижда увеличение на глобите за нарушителите. Това, според министрите, ще има възпиращ ефект за желаещите да кацат на Острова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа