Великобритания се подготвя за предсрочни избори през ноември

Британският премиер Тереза Мей се готви за предсрочни избори през ноември. Целта на изборите е получаването на подкрепа на позицията на Мей по Брекзит и запазването на премиерския й стол, пише The Times.

Асистентите на британския премиер Тереза Мей подготвят тайно план за действие в случай, че през ноември в Обединеното кралство се проведат извънредни парламентарни избори, според източници на изданието, като такъв сценарий е възможен в случай на неуспех на преговорите между Лондон и Брюксел за Брекзит, отбелязва The Times.

По-рано тази седмица Мей описа сегашната ситуация като „безизходна“, тъй като ЕС отказва да приеме плана, представен от нейното правителство през юли. Недоволството от политиката на Тереза Мей и нейното правителство нараства и вътре в страната, както от страна на лейбъристката опозиция, така и от страна на най-пламенните евроскептици от управляващата консервативна партия.

Противниците на Мей в редиците на торите смятат да представят алтернатива на плана ѝ следващата седмица, което допълнително ще отслаби позицията на ръководителя на правителството в навечерието на 30-та годишна конференция на Консервативната партия. Разделение се очаква и вътре в самия кабинет, в който няма обща позиция по въпросите на имиграцията.

Мей е готова да подаде оставка доброволно през лятото на 2019 г., за да запази премиерския пост през следващите месеци и да избегне гласуването на доверие, което някои депутати от нейната партия са готови да инициират, пише още неделното издание на британския вестник.

Официалните разговори между Лондон и Брюксел относно условията, по които Великобритания ще се оттегли от ЕС, започнаха на 19 юни 2017 г. След като се завърна в Обединеното кралство след приключването на извънредната среща на високо равнище в Залцбург, Мей направи изявление в петък, в което заяви, че преговорите, планирани да приключат през ноември, са в задънена улица.

Коментари

Задължително поле