Великобритания ще удължи ограничителните мерки

Британският външен министър Доминик Рааб, който временно замества премиера Борис Джонсън, хоспитализиран с коронавирус, възнамерява да разшири карантината в Обединеното кралство, пише вестник „Гардиан“, цитиран от БГНЕС.

Според изданието, това ще бъде първото ключово решение на Рааб от момента, в който Джонсън е приет в болницата с коронавирус в неделя. По-късно той беше преведен в отделението за интензивно лечение, където продължава да бъде, въпреки подобрението. Според публикацията в четвъртък Рааб вероятно ще съобщи, че карантината няма да бъде отменена на 13 април.

На този ден изтичат три седмици, за които първоначално бяха предвидени ограничителни мерки.

Както се посочва в статията, правителството е обезпокоено, че всяко предположение за евентуално смекчаване на карантината може да доведе до факта, че населението ще започне масово да излиза навън още преди нейното приключване. Ситуацията може да излезе извън контрол, предвид наближаващия католически и протестантски Великден, който тази година се пада на 12 април, когато уикендът традиционно продължава от петък до понеделник.

Властите смятат, че вдигането на карантината ще бъде опасно, тъй като огнището не е достигнало пика си, а в сряда бяха обявени 938 нови смъртни случая от COVID-19, което беше най-високият показател досега.

Според вестник „Дейли телеграф“ министрите обмислят планове за удължаване на карантината до края на месеца. В същото време изданието пояснява, че не искат да правят това изявление, докато премиерът е подложен на интензивно лечение.

В същото време перспективите за продължаване на карантината станаха още по-очевидни в сряда след изявленията на кмета на Лондон Садик Хан и властите на Уелс. Хан каза, че премахването на ограниченията за движение на гражданите и функционирането на бизнеса е все още далеч. В Кардиф от своя страна беше съобщено, че карантината в тази административно-политическа част на Обединеното кралство ще продължи още една седмица.

Коментари

Задължително поле