Велико Търново чака 2 млн. лв. за укрепване на брега на Янтра

Специално внимание ще се отдели на Килифаревския манастир

Проектираха укрепителни дейности за близо 6 километра от бреговете на р. Янтра във Велико Търново. Набелязвани са и редица мерки за прочистване на речното легло и корито. Общо 8 километра са бреговите зони на Янтра в урбанизираната територия на старопрестолния град. Километър и половина от тях вече са старателно изчистени, като това се случи през лятото на миналата година. За останалите близо 6 километра специализирана фирма подготви детайлна разработка какво ще е необходимо да се направи. Планирането струва малко над 80 000 лева, а финансирането за тази дейност бе осигурено от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. С помощта на специализирана техника и лодки бе заснета геодезията на Янтра, проучена бе хидрологията, както и на инженерната геология.

Шестте километра обхващат всички критични участъци в рамките на града. Целта е градската среда да бъде защитена от високите води на Янтра, да бъде снижени рисковете от наводнения, разливи и причиняването на щети на сгради, имоти, стопанства, инфраструктура, детски площадки и благоустроени терени.

Вече е ясно какви са необходимите дейности. Сред тях са почистване на наносите и островите от тиня, пясък, баластра и земни маси, които се намират в речното легло и на дъното; премахване на храстовидната растителност; укрепване на бреговете. Финансирането ще струва поне 2 милиона лева, средства се чакат от Комисията по бедствия и аварии.

Първият участък във Велико Търново включва района около моста в индустриалната зона срещу квартал “Чолаковци” и обхваща 770 метра от всеки бряг по течението на Янтра. Втората зона за проектиране започва 100 метра преди въжения мост в квартал “Чолаковци” и включва още 520 метра след него. Третият участък е с обща дължина от 1400 метра и обхваща част от улица “Крайбрежна”, бреговете около стария бент и след моста в кв. “Света гора”. Четвъртата зона е от бившата фабрика “Васил Мавриков”, като включва Владишкия и Каменния мостове в кв. “Асенов” и пространството под главния път Русе – Велико Търново, където са тунелите. Общата дължина на този участък от речното корито е 1200 метра.

Същите проектни дейности ще бъдат извършени и за 420 метра от коритото и десния бряг на р. Белица, в района около Килифаревския манастир. Така малката планинска рекичка вече няма да притеснява монахините в женската света обител. При потопа преди 3 г. придошлите води на планинската река отнесоха моста към манастира.Финансиране се търси и за възстановяването на пешеходния брод, който свързва манастира с няколко овощни и зеленчукови градини, както и с главния път Русе – Свиленград.

Първите километър и половина вече са почистени. 1,6 километра от бреговете на Янтра във Велико Търново се почистват основно. Дейността е възложена от Общината и обхваща два от най-критичните участъци – в района на Хлебозавода и около моста в квартал “Чолаковци”, където е вливането на р. Белица. Премахват се всички изкуствени образувания във и около коритото – острови, наноси, храстовидна растителност.

След реализацията на проекта Янтра ще има много по-добър отток, а в двата участъка вече няма да има предпоставки за образуване на т.нар. водни тапи, водещи до изкуствено повишаване на речното ниво.

По инициатива на кмета на старата столица Даниел Панов експертният екип в Община Велико Търново създаде проект, за който бе осигурено финансиране от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Средствата са в размер на 396 810 лева. След проведена обществена поръчка е избран изпълнител – ДЗЗД “Ятрус”, с който е подписан договор за строителните дейности.

Първата зона е в кв. “Дълга лъка” и включва по 400 линейни метра от двата бряга около и под моста до южния вход на града, който е част от международния път Велико Търново – Гурково. Във втория участък влизат терени от двата бряга на Янтра в района до квартал “Чолаковци”, където е мястото на вливане на р. Белица. Всеки от тях също е с дължина от по 400 метра. Ширината на всяка от зоните е между 15 и 30 метра.

Дейностите включват изгребване на хиляди кубически метра наносна и земна маса, депонирането и транспортирането й. Изкоренена е и храстовидната растителност непосредствено до бреговете и от руслото на реката. Цялостно се почистват и подходите към бреговата ивица и колоните на двата моста. Премахнати са изкуствените рампи и малки острови, които затрудняват оттичането на водата и са предпоставка за изкуствено повишаване на нивото на реката при пълноводие.

Великотърновци, заедно с жителите на Дебелец и Килифарево, още помнят най-голямото наводнение в последните 30 години, случило се в нощта на 19 срещу 20 юни през 2014 г. Продължителни поройни дъждове тогава превърнаха малкия и спокоен приток на Янтра Белица в 6-метрова на дълбочина буйна река. Вълни от по близо 2 метра заляха първо Килифарево, а после Дебелец, също пътищата Велико Търново – Габрово и Велико Търново – Гурково.

Водата засегна над 150 къщи в трите града, като най-големите щети бяха нанесени в Дебелец и Килифарево, в около 70 къщи.

Потопът през лятото на 2014 г. показа и отличната реакция на местните власти. Веднага след наводнението кметът на общината Даниел Панов посети всяка засегната къща, а в нощта, когато водата прииждаше във Велико Търново, Панов бе на място в квартал “Асенов” в помощ от местните жители. Инициираните от него дарителски кампании помогнаха за бързото възстановяване на щетите в домовете – мнозина благодетели и фирми се отзоваха и осигуриха мебели, покъщнина, електроуреди, битови пособия и всичко, от което имаха нужда пострадалите. С пари от европейския фонд “Солидарност”, осигурени по време на второто правителство на Бойко Борисов, бе възстановена засегната инфраструктура в старата столица, Килифарево, Дебелец и още няколко села. Общата стойност на получените от Европа средства бе близо 1,5 милиона лева. Със средства по линия на бедствията и авариите бяха отстранени щетите в Прохода на републиката и в Килифарево.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи