Верстапен печели на "Имола", Хамилтън оцеля за второто място

Макс Верстапен спечели убедително Гран при на Емилия Романя, втори кръг от сезона във Формула 1, но това не му стигна за първи път в кариерата си да повече в класирането. Люис Хамилтън преживя куп възходи и спадове по време на гонката, която се проточи над 2 часа, но успя да стигне до второто място на финала, за да остане начело макар и с 1 точка. А тя дойде от малкия му реваншсветовният шампион успя да направи най-бързата обиколка в състезаниетопостижение, което на два пъти си размениха в Лудия Макс в последните три тура.

На старта Верстапен отвя британеца и уверено поведе колоната на мокрия асфалт на пистатаИмола“, но опитът му да се откъсне бе осуетен от излизането на кола за сигурност заради сблъсък между двама милиардерски синовеНикълъс Латифи и Никита Мазепин. Доста по-тежът бе инцидентът, при който Джордж Ръсел се опита да изпревари Валтери Ботас, но колите им се удариха силно и куп отломки се пръснаха по пистата. Това наложи спиране на гонката с червен флаг, а преди това Хамилтън беше потънал назад в колоната след непредизвикана грешка, заради която се завъртя и замалко не отпадна и се прости с надеждите за победа.

В крайна сметка шампионът оцеля и изпревари последователно Шарл Льоклер и Ландо Норис, за да се добере до второто място на финала. Дългата пауза пък доведе до изсъхването на асфалта, което сработи в полза на колите, които улучиха момента за смяна на гумите. Сред тях бяха и пилотите наФерари“, които завършиха веднага след подиума, въпреки че Льоклер се завъртя още на загряващата обиколка, заради което стартира последен.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт